Slovakkia peaminister ähvardab tagasi astuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Iveta Radicova.
Slovakkia peaminister Iveta Radicova. Foto: SCANPIX.

Slovakkia peaminister Iveta Radicova ähvardas eile tagasi astuda. Tegemist on meeleheitliku katsega veenda tõrksat koalitsioonikaaslast kirjutama alla euroala päästefondi EFSFi võimendamise plaanidele.

Radicova ütles ühtlasi, et on valmis usaldushääletuseks enne tänast EFSFi üle hääletamist Slovakkia parlamendis.

Slovakkia uudisagentuuride teatel on peaminister valmis tagasi astuma, kui koalitsioon EFSFi heaks ei kiida.

Slovakkia ja Malta on kaks viimast euroala maad, mis ei ole veel kinnitanud kava anda EFSFile volitused rekapitaliseerida panku ja osta üles riigivõlakirju – mida peetakse oluliseks euroala kriisi lahendamisel.

Jõustumiseks vajavad EFSFi volitused kõigi 17 liikmesriigi heakskiitu.

Läbirääkimised poliitilise patiseisu lahendamiseks jooksid Bratislavas eile õhtul liiva.

Parlamendi heakskiitvat peanoogutust blokeerib Vabaduse ja Solidaarsuse partei, mida juhib Richard Sulik, kes ei ole kunagi varjanud oma vastumeelsust päästefondi vastu, mis läheb tema hinnangul Slovakkiale liiga kalliks.

Slovakkia on vaesuselt teine riik euroalas.

Sulik on vastu jõukamate kreeklaste abistamisele ja kinnitab, et Kreeka on lihtsalt pankotis ega suuda abiraha iial tagasi maksta.

Sulik ütles enne eilset koalitsioonikoosolekut, et tema partei ei ole muutnud oma seisukohta EFSFi suhtes ning et ta ei tunne end vastutavana, kui valitsus antud küsimuse pärast laguneb.

Kui peaminister Sulikut pardale ei saa, võib valitsus pöörduda opositsioonilise vasakpartei SMERi poole. Viimase liider Robert Fico on lubanud EFSFi toetada, kui vaid valitsuse laialimineku hinnaga.

Täna hommikul tulevad parteid taas kokku, et üritada vajalik arv hääli kokku saada, ütles kabineti pressiesindaja Lubica Pilzova.

Parlament koguneb istungiks lõuna paiku.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles