Nisu hind langeb, saia hind jääb samaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisupõld
Nisupõld Foto: Margus Ansu

Nisu hind maailmaturul on sellel sügisel tublisti langenud. Paraku ei ole ette näha, et saia hind selle võrra soodsamaks läheks.
 

Pärast Venemaa ekspordi taaskäivitamist ning uudist, et USA varud on oodatust suuremad, on nisu hind maailmaturgudel juuli algusega võrreldes tublisti langenud, börsidel koguni ligi 40 protsenti. Tänaseks on nisu hind tulevikutehingutes langenud samale tasemele 2010. aasta suvega.

Tartu Veski ostujuhi Leonid Dulubi sõnutsi hakati vilja sel aastal kokku ostma tavalisest varem. «Kui tavaliselt algab teraviljahooaeg augusti esimestel päevadel, siis tänavu, kuna oli päikeselisem ja kuumem suvi, algas hooaeg 10 päeva varem,» tõdes ta ning lisas, et lõviosa vilja osteti kokku augustis, kui hinnad olid praegusest kallimad.

Dulub toonitas ka, et kindlasti ei tohi kevadist hinda sügisesega võrrelda, kuna vilja kokkuost toimub just sügiseti. Tulevikutehingute hindu vaadates oli nisu hind eelmise aasta septembris kümnendiku võrra kallim.

Ka Veski Mati ostujuht Peeter Kibe nentis, et vilja ostetakse kokku pikema aja peale ning hinna langus maailmaturul veel jahu odavamaks ei tee.

Mullu sügisel kergitas Leibur pagaritoodete hindu 10-25 protsenti, kuna maailmaturul kerkis nisu ja rukkijahu hind enam kui 50 protsenti. Täna sõnas Leiburi juhatuse esimees Asso Lankots, et nisu hinna langus võib mõju avaldada 5-6 kuu pärast. Seda, mis hakkab aasta alguses juhtuma, on aga raske ennustada.

«Siin on palju sisendeid. Elekter, suhkur ja õlid lähevad üha kallimaks. Kui jahu hinna alanemine kompenseerib muude sisendite kallinemise, pääseme hinnatõusust.»

«Seni ei ole aga hulgimüüjate hinnad oluliselt langenud, kõik sõltub muidugi ka nisu sordist,» ütles Lankots ja tõdes, et tehas peab jahuvarusid uuendama iga nädal.

Maxima avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnutsi pole nisu hinna langus mõjutanud ka teiste tarnijate hinnakirju. «Siin on ilmselt oma osa ka selles, et tootmis- ja transpordikulud on kasvanud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles