Ilves Kreekale laenamisest: teisi aidates aitame ka ennast

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves tõdeb, et Kreeka abistamine võib näida ebaõiglane, kuid meil tasub tõusta kõrgemale emotsioonidest ja teha ratsionaalne otsus.

«Kreeka või koguni suure osa Euroopa majandusliku kokkuvarisemise puhul pole Eestil midagi võita, ent tohutult palju kaotada. Mõistlik ja vastutustundlik on teisi aidates ka ennast aidata,» ütles Ilves täna pärast ametivande andmist peetud kõnes riigikogu ees.

President meenutas Lehman Brothersi krahhi kolm sügist tagasi USAs, mis vallandas ahelreaktsiooni ja näitas, kuidas finantssektori raputusest saab globaalne majanduskriis.

«Vaid aasta-poolteist hiljem lugesime majanduskriisi ohvreid Eestis kokku kümnete tuhandete töötute, järsu majanduslanguse ning suurte eelarvekärbetega avalikus sektoris, mis puudutasid kõiki: õpetajaid, kaitseväelasi ja päästeametnikke,» meenutas Ilves.

Ilves lisas, et ta ei arva, nagu võiks vaesema riigina rikkamate ja raiskavate riikide päästmises olla midagi meeldivat. «Aga pannes kaalule võimalikud kaotused ja ähvardava kaose hinna Eesti majanduse taastunud tervisele, olen valmis seda tegema.»

Tema hinnangul ei peaks eestlased olema upsakad ja lootma, justkui võetaks Eesti kogemus eeskujuks Euroopa Liidu tulevase eelarve- ja maksupoliitika kujundamisel. «Ent me oleme osutanud, et meie viis sarnase kriisiga toime tulla on toonud tulemusi. Seda on märgatud, ning oleme ka seeläbi saanud natuke mõjukamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles