Pankrotistunud Elcoteqi Eesti tehase edasine saatus on lahtine

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elcoteq Eesti juht Jan Kotka.
Elcoteq Eesti juht Jan Kotka. Foto: Liis Treimann

Luksemburgi kohus kuulutas eile Soome ühe eduloo ja Eesti kunagise suurima eksportööri Elcoteqi pankrotistunuks. Ettevõtte Tallinnas tegutsevale tehasele, mis annab tööd 295 inimesele, tähendab see heal juhul uut omanikku, halvemal juhul aga uste sulgemist.

«Lühidalt tähendab see Tallinna tehasele, et tehas pannakse pärast pankrotiavalduse kinnitamist halduri poolt müüki, ning usun, et lähimas tulevikus võetakse Tallinna tehas üle,» ütles Elcoteq Eesti juht Jan Kotka eile.

Tegevjuht ei tahtnud öelda võimalike ülevõtjate nimesid, märkides, et see info võib päeva jooksul tulla emafirmast. Õhtul Kotkale tehtud kõnest selgus aga, et päeval toimuma pidanud telefonikonverents jäi ära ning uut teavet ei saanud ka tegevjuht.

«Võimalik on loomulikult ka mustem stsenaarium, kuid see on vähetõenäoline, kuna Tallinna tehas teenib jätkuvalt kasumit ning omab tugevat kliendibaasi,» nentis Kotka.

«Halduri eesmärk on antud juhul maksimeerida pankrotivarast saadud tulu (Elcoteq Tallinna aktsiate omanik on Elcoteq SE) ning tühjana on selle tehase väärtus nullilähedane,» lisas ta. Viimati jäi ettevõte miinusesse 2010. aasta alguses ja ka siis vaid ühel kuul, täpsustas tegevjuht.

Kunagi Soome edukamate elektroonikatööstuste sekka kuulunud Elcoteq esitas neljapäeval Luksemburgi kohtule pankrotiavalduse pärast kuid kestnud püüdlusi ettevõtet ja selle võlgu restruktureerida.

Kuna võlausaldajad polnud juhtkonna ettepanekutega nõus, oligi ainus võimalus taotleda kohtult pankroti väljakuulutamist. Enne seda oli kohus võlausaldajate nõudel blokeerinud Elcoteqi arved.

Viimased poolteist kuud on Kotka sõnul möödunud emafirma võlgnevusi klaarides – kuna viimase tarnijatel on jäänud raha saamata, üritatakse seda nüüd Tallinnast kätte saada. «Aga me ei saa ju ühe kauba eest kaks korda maksta,» ütles Kotka, selgitades, et nemad on oma kauba saanud otse emafirmalt.

Peale Tallinna on Elcoteqil praegu töös veel neli tehast, mis asuvad Indias, Hiinas, Ungaris ja Brasiilias. Varem on suletud Mehhiko tehas. Eesti on muuseas esimene riik, kuhu Elcoteq oma tegevusega Soomest väljapoole laienes.

Kotka sõnul on firma kliendid ärevad, kuid praeguseks pole ükski neist lepingut lõpetada tahtnud. Elcoteqist kuulub 21,39 protsenti firma nõukogu esimehele Anti Olavi Piippile.

Ettevõtte juhatuse esimehele Jorma Vanhanenile kuulub natuke alla kümne protsendi aktsiatest ning umbes sama suur osalus on firma kunagisel juhil Henry Sjömanil. Ettevõtte aktsia oli noteeritud Helsingi börsil 1997. aasta novembrist.

Elcoteq

•    Elcoteq tekkis 1984. aastal osana ettevõttest Lohja Corporation, praeguse nime sai 1990. aastal.

•    Elcoteq oli esimene firma, kellele usaldati mobiiltelefonide kokkupanek algusest lõpuni.

•    Parematel päevadel tegutses kontsern neljal kontinendil 15 riigis ning andis tööd kokku 10 000 inimesele.

•    Elcoteqi tehas tegutseb Tallinnas 1992. aastast. Eesti tehases töötab praegu 295 inimest

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles