Maive Rute: kriis annab võimaluse teha vajalikke otsuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maive Rute
Maive Rute Foto: Peeter Langovits

Praegune kriis annab Eestile hea võimaluse vaadata läbi oma tulevikuplaanid, ütles täna peetud majanduse ümarlaual Euroopa Komisjoni väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõime edendamise direktoraadi direktor Maive Rute.


Maive Rute andis esialgse ülevaate Euroopa Komisjoni valmivas aruandes tehtud soovitustest Eesti majanduse turgutamiseks. Rute rõhutas, et Euroopa Komisjon kavandab tõukefondide kättesaadavuse lihtsustamist, seega peaks Eesti olema ise paremini valmis seda raha ära kasutama.

Veel kuuluvad Maive Rute sõnul Euroopa Komisjoni soovituste hulka eelarvedistsipliini hoidmine, tööjõuturupoliitika paindlikumaks muutmine ja ekspordivõimekuse kasvatamine. Rute lisas, et senisest enam peaks Eesti pöörama tähelepanu energiatõhususele.

Eesti Koostöö Kogu juhatuse esimees Peep Mühls ütles oma avasõnavõtus, et seni on Eesti majandusindikaatorid olnud head, kuid nüüd on need näitajad läinud allapoole.

«Need, kes arutavad tänast majanduskriisi avalikult, väljuvad kriisist tugevemana kui need, kes arutavad asja kabinetivaikuses,» ütles Mühls põhjuse, miks säärane ümarlaud aset leidis.

Euroopa Komisjoni iga-aastane, täna avalikustatav aruanne annab soovitused kõigile Euroopa Liidu 27 liikmesriigile. Aruanne on loogiline jätk selle kuu algul peetud Euroopa Liidu Ülemkogu otsusele turgutada ELi majandust 200 miljardi euroga (1,5 protsenti ELi SKPst).

Ettekannetega esinesid veel Nordea Panga juhatuse esimees Vahur Kraft ja Eesti Panga juhatuse esimees Jaan Männik. Toimus ka diskussioon Eesti majanduse võtmeteemade üle.

Tallinnas peetud majanduse ümarlaua korraldasid Euroopa Komisjoni Eesti esindus ja Eesti Koostöö Kogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles