Analüütik: toiduainete hinnatõus on üllatav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki analüütiku Annika Paabuti hinnangul on toiduainete suur panus tarbijahindade tõusu üllatav, kuna maailmaturgudel hinnad langevad.

«Hinnalangus pole ilmselt meie tootjate ja edasimüüjateni jõudnud, või kasutatakse ära tarbijate leplikku suhtumist hindade kasvu seeläbi kasumlikkust kasvatades,» nentis Paabut.

Paabuti sõnul ootas pank toiduainete hindade väiksemat tõusu, seda nii aastaaja kui tagasihoidlikuma nõudluse tõttu. Viimast mõjutab eelkõige majapidamiste kesine sissetulekute kasv ning kahanev tarbija kindlustunne.

Lisaks toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hindade kasvule, mis moodustas tarbijahindade kasvust pisut vähem kui poole, panustasid tarbijakorvi maksumuse kasvu ka eluasemele tehtavate kulutuste kasv, mille peamisteks teguriteks on energia- ja mootorikütuste hindade kasv.

«Üllatuslikult kiireks osutus ka riiete ja jalatsite hindade kasv, mis oli kuises võrdluses 3,5 protsenti.»

See on sundinud paljusid majapidamisi, kel eelarvepiirang on kiiresti kasvanud hindade tõttu järjest kitsamaks muutunud, oma eelistusi ümber vaatama ning eelistama kasutatud kaupade kauplusi riiete ja jalatsite soetamisel.

Vaatamata toormehindade langusele maailmaturul on hindade kiire kasv jätkunud, mis viitab kasvanud marginaalidele.

«Ühelt poolt võib see olla ettevõtjate soov majandusmõõna ajal teenitud võimalikke negatiivseid marginaale tagasi teenida, ent võib teisalt viidata ka oodatust pisut kesisemale konkurentsile siseturul.»

Lähitulevikus on Paabuti kinnitusel oodata hinnakasvu aeglustumist, seda eeldusel, et maailmaturu hinnakorrektsioonid ja odavnenud mootorikütuste hinnad jõuavad ka Eestisse. Lisaks mõjutab üldist kasvunumbrit edaspidi ka oluliselt kõrgem võrdlusbaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles