Nestor: valitsus käitub rahanduse korrastamisel valesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna toimus Rahvusraamatukogus ümarlauaarutelu, kus vaagiti valitsuse kava võtta riigi igapäevakulutuste katmiseks kasutusele töötukassa reservid.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimehe Eiki Nestori kinnitusel rikuks valitsus sellega kokkuleppeid, mis ta 2008. aastal tööandjate ja ametiühingutega sõlmis.

«Kui keegi tahab midagi muud kokku leppida, siis nii tööandjad kui ametiühingud on nõus läbi rääkima. Tegemist on aga sihtotstarbelise rahaga ning selle kasutamine mingil muul eesmärgil ei ole kuidagi õigustatud,» märkis ta.

«Kokkukogutud raha eesmärk ei ole mitte tagada valitsussektori eelarvetasakaalu, selle eesmärk on maksta töötuks jäänud inimestele korralikku toetust, nii et ta ei peaks uute töökoha otsimise ajal puudust kannatama ning aidata sel inimesel uus töökoht leida,» sõnas Nestor.

Samas, kui valitsus ametiühingute ja tööandjatega kokku lepib, siis tuleb sellesse tema sõnul mõistvalt suhtuda.

Nestori kinnitusel käitub riik rahanduse korrastamise seisukohast lähtudes juba mitu aastat valesti. «Töötuskindlustus peaks olema puudujäägis, kuna tööpuudus on väga suur, aga kuna maksumäär on kõrge, on see ülejäägis ning selle arvelt tahetakse tasandada muid puudujääke.»

Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga märkis kohtumisel, et Eesti ühines euroga just tänu töötukassa suurtele reservidele. Nestor toonitas veel, et töötukassa reservi näol on tegemist makse mitte riigimaksuga, mis ei kajastu riigieelarve tuludes ja kuludes, küll aga annab see oma panuse valitsussektori eelarvetasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles