Hinnatõusu panustavad üha enam kodumaised tegurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembri hinnataseme tõusu põhjustas mootorikütuse ja kaugkütte kallinemine
Septembri hinnataseme tõusu põhjustas mootorikütuse ja kaugkütte kallinemine Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viimastel kuudel on lisaks väliskeskkonnale hakanud hindu mõjutama paranenud olukord siseturul, mis võimaldab ettevõtjatel suuremat hinda küsida.
 

Hinnad tõusid septembris kuuga 0,5 protsenti. Aastane hinnatõus aeglustus augusti 5,5 protsendilt septembris 5,2 protsendini.

Septembri hinnataseme tõusu põhjustas rahandusministeeriumi analüütiku Kristjan Pungase kinnitusel mootorikütuse ja kaugkütte kallinemine ning riietuse ja jalatsite allahindluste lõppemine, mille järel tulid müügile uue hooaja kaubad kõrgemate hindadega.

Kütused kallinesid maailmaturuhindade tõusu tõttu, mida võimendas Euroopa võlakriisist tingitud euro odavnemine. Ka kaugkütte viimaste kuude hinnamuutused on seotud kütuste kõrgete hindadega välisturgudel.

Aiasaaduste odavnemine augustis ja septembris oli paremate ilmastikuolude tõttu ootuspäraselt suurem kui aasta tagasi. Samas teiste toiduainete kallinemine olukorras, kus toidu maailmaturuhinnad on pöördunud langusse, viitab tootjate ja kaupmeeste juurdehindluse tõstmisele.

Kui augusti hinnastatistika oli suvise prognoosiga kooskõlas, siis septembri number oli mõnevõrra ootustest kõrgem. Ka eurotsooni hindade tõus kuuga 0,8 protsendi võrra ületas turuosaliste ootusi, mille üheks põhjuseks oli sarnaselt Eestile kütuste ja riietuse kallinemine. Eurotsooni aastane inflatsioon kiirenes septembris 3 protsendini, mis on viimase kolme aasta kõrgeim tase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles