Aastaga kasvasid hinnad viis protsenti

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatõusu kergitavad toidukaubad.
Hinnatõusu kergitavad toidukaubad. Foto: Mihkel Maripuu

Tarbijahinnaindeks kasvas mullu sama ajaga võrreldes 5 protsenti ning selle tõusule aitasid enim kaasa toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõus.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta septembris võrreldes augustiga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 5,2 protsenti, teatab Statistikaamet.

Eelmise aasta septembriga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 9,3-protsendilie kallinemine, mis andis kogutõusust üle 40 protsenti. Üle veerandi tõusust andsid eluasemele tehtavad kulutused, millest omakorda kaks kolmandikku andis aastataguse ajaga 8,1 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte. Mootorikütus oli võrreldes möödunud aasta septembriga 17 protsenti kallim ning andis kogutõusust üle kuuendiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud suhkur (50%), kohv (44%), taimeõli (40%) ja tangained (37%). Värske köögivili oli tänavu 16,5% ja muu puuvili 13% odavam.

Kaubad olid 2010. aasta septembriga võrreldes 6,1 protsenti ja teenused 3,5 protsenti kallimad.
Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 7,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,3 protsenti.

Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks riietuse ja jalatsite soodusmüükide lõppemine, köögivilja sesoonne odavnemine 7,4 protsenti ning mootorikütuse 2-protsendiline hinnatõus. Võrreldes augustiga oli hapukapsas 36 protsenti, porgand 29 protsenti ja värske kapsas 28 protsenti odavam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles