Argo Ideon: võluri lahkumine

Argo Ideon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik


Steve Jobsi kohast ja tähendusest on ainsa päevaga pärast tema surma räägitud nii palju, et midagi olulist lisada on raske. Et mees oli nutikas leiutaja ja edukas ärijuht? Õige, kuid liiga labane. Need kitsad raamid olid tal ammu seljataga. Jobs näis paljudele inimestele pigem saadik tulevikust, kel lõpuks hakkas siinpoolses maailmas lihtsalt igav. Paar i-tähega võlusõna, üks käeviibutus – ning mustas pulloveris võlumees on lahkunud, hajudes tuhandeteks värvilisteks sädemeteks.


Jobs alustas tundmatuna, kuid tõstis mõnekümne aasta jooksul tehnoloogia sellisele tasemele, kus saadav kogemus tundub maagiline. Muidugi polnud see üksi tema teene. Aga väljastpoolt näis, et mees joonistab kusagil salaja üha uusi imejõuga esemeid ning tuleb aeg-ajalt lavale ja näitab rahvale, mida uued sätendavad vidinad teevad.

Ilmselt oli Jobsi näol tegu ainsa inimesega, kes oleks võinud sundimatult ilmuda auditooriumi ette ja hooletult teatada, et homsest on müügil toode, mis iga soovija sekundi murdosa jooksul tuhande kilomeetri kaugusele siirdab. Teda oleks usutud.

Publik ootas oma iidolilt üha uute uste avamist, sellistegi, mille olemasolust varem ei teatud. Ostjal ei olnud enne Jobsi aimugi, et tal selliseid imeasju üldse vaja võiks minna. Veelgi vähem teadsid inimesed, et peagi saab neist paljude elustiili lahutamatu osa. Ning isegi inimesed, kel endal pole ainsatki Jobsi masinaist, ei pääse nende mõju eest kusagile – sedavõrd lahutamatult on Jobsi juhitud innovatsioon end tänapäeva elu koos hoidvasse lõimesse sisse kudunud.

Jobs asus kogu tänapäevase personaalarvutitööstuse lätete juures, olles üks pioneere ja esmaavastajaid. Enamiku teiste puhul oleks ainuüksi sellest piisanud kuulsuseks ja ajalukku minekuks. Kuid Jobs ei rahuldunud esimeste kohmakate aparaatidega, mis võisid köita ainult temataolisi friike.

Ta nägi kaugele ette ja mõistis, et potentsiaali on palju enamaks, kui tehnokraatide kitsal mängumaal võimalik oleks. Igal hetkel oli tema jaoks esiplaanil tarbija ning just sellele nupule vajutades jõudis ta teistest kaugemale.

Jobsi elu julgustab ka neid, kes oma püüdlustega kohe mäele ei jõua. Oma kompaniiga Apple tegi ta läbi IT-valla esimese tõusuaja, pidi siis aga lapsukese juurest lahkuma. See oli madalseis. Ent ta pöördus tagasi ning saavutas edu, mida kogu maailmas imetlusega jälgiti. Eriti viimased aastad kujunesid Jobsi juhitud ettevõtte triumfiks, ning kui kellegi kohta üldse saab öelda, et äraminek toimus tipus, siis on see tema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles