Buffett: USA majanduslangus «ülimalt ebatõenäoline»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: SCANPIX

Ega teda ilmaaegu oraakliks kutsuta. Samas panid Warren Buffetti sõnad – «majanduslangus USAs on ülimalt ebatõenäoline» – nii mõnegi eksperdi pead vangutama.

Alguses ei saagi aru, miks. Languste ennustamisel ei olda ju kunagi päris üksmeelsed. Enam kui 70st Bloombergi poolt küsitletud professionaalsest prognoosijast ei ennustanud ükski Ühendriikide majandusele 2012. aastaks kokkukuivamist.

Kõige negatiivsemad häälet ennustavad reaalse SKT 1-protsendilist kasvu. Ülimad optimistid pakuvad 4,8 protsenti, keskmine on 1,6 protsenti.

Viletsaim pakkumine aasta avakvartaliks on 0,9-protsendiline kasv. Majanduslanguse ametlikuks väljakuulutamiseks peab kokkukuivamine kestma kaks kvartalit järjest.

Samas olgem ausad: tegemist on nendesamade ennustajatega, kes üksmeelselt magasid maha võimaluse prognoosida 2008. aasta majanduslangust, kui see juba mitu kuud kestnud oli.

Buffetti usaldusväärsuse kasuks kõneleb muidugi fakt, et ta sõrm on paljudest teistest tugevamalt majanduse pulsil. Berkshire Hathawayl on enam kui 250 000 töötajat kommunaalmajanduses, raudteedel, tootmises, finantssektoris ja elamuehituses, nii et andmed peaksid olema ajakohasemad, kui enamikel valitsustel.

Isegi täpsuse poolest tuntud New Yorgi majandustsüklite uuringute instituudil (ECRI, Economic Cycle Research Institute), mis läinud nädalal suure veendumusega majanduslangust ette kuulutas, pole ju sellist sügavat arusaama.

Võib-olla on vastuolud pigem tehnilist laadi.

Mullu suvel ütles Buffett, et USA on jätkuvalt majanduslanguses – aasta aega pärast seda, kui asi ametlikult lõppenuks oli kuulutatud.

Nüüd kinnitab oraakel, et riik on just parasjagu langusest välja ronimas, defineerides tõusu kui punkti, mil saavutatakse endine SKT tase.

Aktsiad, mida Buffett pärast nende hinna hiljutist kukkumist raevukalt kokku ostab, on kurikuulsad selle poolest, et hirmutavad ilmaasjata langustega. Pea-aegu sama kurikuulsad, kui omaenda äriraamatutest ennustusi ette lugevad fondihaldurid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles