Fennovoima tuumajaam ehitatakse Soomes Põhja-Pohjanmaale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaam, kuhu Prantsuse Areva ehitab Soome jaoks viiendat reaktorit.
Olkiluoto tuumajaam, kuhu Prantsuse Areva ehitab Soome jaoks viiendat reaktorit. Foto: SCANPIX

Soome energiafirma Fennovoima ehitab uue tuumajaama Põhja-Pohjanmaa maakonda Pyhäjokile.

Pyhäjoki vallajuht Matti Soronen ei varjanud oma rõõmu, vahendas YLE. «Pyhäjoki vald on tegelenud selle hankega koos firma ning koostööpartneritega neli aastat. Ära on tehtud väga suur töö,» rääkis ta.

Vallajuhi sõnul on tõsiasi, et kõik kohalikud elanikud pole hanke üle õnnelikud, talle teada. «Tahame tegutseda nii, et valla kõik elanikud saaksid elada Pyhäjokil hästi edasi ka pärast seda otsust. Loodan, et saame edaspidi teha koostööd ja arendada Pyhäjoki valda edasi,» rääkis ta.

Lapi maakonnas asuv Simo vald, mis oli plaanitava tuumajaama teine võimalik asukoht, on suurhankest ilma jäämise tõttu pettunud. Vallajuht Esko Tavia nentis, et valla jaoks oleks tegemist olnud tõeliselt suure asjaga, kuid nüüd on see väga suur asi Põhja-Soome jaoks.

Fennovoima alustas hanke planeerimist 2007. aastal ja siis oli võimalikke asukohavariante 40.

Fennovoima kavatseb jätkata projekti arendustöödega koos valla, ametnike ja allhankijatega. Ka valmistub firma erinevate lubade taotlemiseks. Hanhikivi neemel tehakse näiteks vee-, keskkonna- ja maapinnauuringuid.

Fennovoima sai parlamendilt loa tuumareaktori ehituseks 1. juulil 2010. Reaktori valmistav firma valitakse hiljemalt 2013. aastal välja Prantsuse Areva või Jaapani Toshiba vahel.

Elektritootmine peaks uues tuumajaamas algama kõige varem 2020. aastal.

Areva ehitab praegu Soome riigi viiendat tuumareaktorit energiafirmale Teollisuuden Voima ehk nn Olkiluoto-3. Praegused neli töötavat reaktorit asuvad Loviisas (Loviisa-1, Loviisa-2) ja Olkiluoto saarel (Olkiluoto-1, Olkiluoto-2). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles