Kreekalt oodatakse struktuurseid reforme ja erastamisi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu rahandusministrid.
Euroopa Liidu rahandusministrid. Foto: SCANPIX

3.- 4. oktoobril Luksemburgis toimunud Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumisel tervitasid rahandusministrid Kreeka jõupingutusi eelarve konsolideerimisel, ent kinnitasid, et lisaks eelarvele on Kreekal vaja otsustavat edasiminekut näidata struktuursete reformide ja erastamise läbiviimisel.

Kuuenda osamakse kohta tehakse otsus oktoobris, hindamismissiooni aruande põhjal, teatas rahandusministeerium.

Rahandusministrid arutasid ka EFSFi rahastamisse suutlikkuse tõstmise võimalusi ja nad saavutasid kokkuleppe EFSFi tagatiste garanteerimises. Kohtumisel võeti vastu ka järeldused fiskaalse olukorra parandamiseks, kus nõuetele vastava eelarvedistsipliiniga riikidel lubatakse automaatsetel stabilisaatoritel mõjuda lasta ja probleemsematelt riikidelt oodatakse suuremat ja kiiremat pingutust.

Euroopa Komisjon andis ministritele ülevaate ülemäärase eelarve puudujäägi menetluses olevate riikide olukorrast neile tehtud soovituste täitmisel. «Nii Euroopa riikide eelarveülevaated kui turud ütlevad meile, et eelarvete konsolideerimisega ei tegeleta piisavalt. Iseäranis finantskriisi ohu, kõrgele kerkinud võlakoormate ja majanduse taastumise oludes peab oleme selge, et kulude kärpimisele ja nende kvaliteedi parandamisele ei ole alternatiivi,» ütles oma sõnavõtus minister Ligi.

Rahandusministrid rõhutasid majanduse juhtimise õigusaktide tähtsust ELi majanduse konkurentsivõime tõstmises ja kinnitasid Euroopa Parlamendilt heakskiidu saanud paketi kokkulepet, mis võetakse ametlikult vastu pärast kõikide keeleversioonide valmimist.

Ecofin kinnitas üldise lähenemise Euroopa börsiväliste tuletisväärtpaberite määrusele, mille põhjal alustab eesistujariik läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga. Eelnõu eesmärgiks on börsiväliste tuletistehingute üle järelevalve tagamine, milleks nõutakse tehingute kliirimist läbi ELis tegevusloa saanud kesksete vastaspoolte ja registrites registreerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles