Naftabarreli hind kukkus alla 100 dollari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftabarreli hind kukkus alla 100 dollari.
Naftabarreli hind kukkus alla 100 dollari. Foto: SCANPIX

Toornafta hind langes eilse börsipäeva lõpuks esmakordselt alates 2011. aasta algusest alla 100 dollari barrelist – hirmude tõttu, et maailmamajandus on uue kriisi künnisel.

Novembrikuise Brent nafta hinnaks kujunes 99,79 dollarit barrelist, mis on madalaim sulgumishind alates 7. veebruarist, mil lahingute tõttu seiskusid Liibüa naftapumbad.

Samal ajal kärbivad analüütikud naftatarbimise prognoose, pidades silma peal üha süngemaks muutuvatel väljavaadetel ja euroala ägeneval võlakriisil.

Société Générale’i toormeuuringute juht USAs Michael Wittner ütles: «Asi seisab selles, et naftaturud tegelevad hindade ümberkujundamisega, sest majanduskeskkond halveneb ja naftanõudlus nõrgeneb.»

Goldman Sachs, mis on alati nafta suhtes optimistlik olnud, kärpis 2012. aasta Brent nafta hindade väljavaate 130 dollari juurest 120 dollarile barrelist.

«Kui just globaalset kriisi ei tule, siis toimib Euroopa kriis meie hinnangul kui vastutuul globaalsele kasvule, mis kärbib küll toormehindade loodetud kasvupotentsiaali, kuid ei pööra neid  langusse,» kirjutas klientidele Goldmani juhtiv toormeanalüütik Jeffrey Currie.

Oli ka neid, kellele meenus Brent nafta järsu odavnemisega seoses 2008. aasta oktoober, mil hind kukkus finantskriisi keeristes 100 dollarilt 65 dollari peale barrelist.

«Võtmeküsimus on nüüd järgmine: millises tsükli faasis me asume?» ütles Hermes Fund Managersi strateeg Colin O'Shea. «Praegu tundub, et tuleb tagasihoidlik langus. Kui nii, siis ei tohiks 2008. aasta korduda.»

Negatiivsed meeleolud ei jätnud puutumata ka kulda, mis kukkus 3,2 protsendi jagu ja maandus 1604,09 dollari juures Troyes’ untsist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles