Brüsseli panka ähvardab lagunemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dexia panga peakontor Brüsselis.
Dexia panga peakontor Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa riigivõlakriis on viinud Prantsuse-Belgia pangandusgrupi Dexia niikaugele, et käimas on kriisinõupidamised. Lähedalseisvate allikate sõnutsi ei ole välistatud ka panga laialisaatmine.

Brüsselis baseeruv pank arutab ka võimalust panna püsti «halb pank», kuhu poetada koormavaks muutunud varad, ütlesid allikad eile.

Dexia oli üks esimesi Euroopa panku, mis 2008. aastal välja aidati. Pangas on 20,9 miljardi euro väärtuses Kreeka, Itaalia ja teiste raskustes euroala maade riigivõlakirju.

Ühtlasi on pank oma tegevuses ülimalt sõltuv lühiajalistest laenudest, samal ajal kui on ise laenanud raha välja väga pikkadeks tähtaegadeks.

Belgia rahandusminister Didier Reynders ütles Luksemburgis ametivendade kokkutulekul: «Prantsuse ja Belgia valitsused on oma pankade seljataga, olgu see siis Dexia või mõni teine.»

Ta ütles: «Selleks, et aidata panku ja aidata näiteks Prantsuse ja Belgia hoiustajaid, on esmatähtis aidata Kreekat.»

Dexia on traditsiooniliselt olnud suurimaid Prantsuse omavalitsuste rahastajaid. Ühtlasi on pangal ulatuslik jaevõrgustik Belgias ja Türgis.

Allikate kinnitust mööda pakutaks pangale vajadusel riigigarantiid. Reyndersi pressiesindaja keeldus ütlemast, kas sarnaseid tagatisi pakutaks ka halvale pangale.

Alates 2008. aasta päästeoperatsioonist on Dexia enamusosanikud Prantsuse, Belgia ja Luksemburgi valitsused.

Dexia kriisikõnelused käivitusid pärast Euroopa pangaaktsiate kiirmüügi lainet, mis vallandus, kui Kreeka teatas oma võimetusest tulla toime tänavuste eelarve-eesmärkidega.

Saksa suuruselt teise panga Commerzbanki aktsia kukkus 7,3 protsenti, Societe Generale 5,2 ja BNP Paribas 4,6 protsenti.

Dexia aktsiaid tabas 10-protsendiline kukkumine. Ühtlasi sai Dexia negatiivse väljavaate reitinguagentuurilt Moody's, mis on mures panga likviidsuse pärast.

«Miski pole välistatud,» ütles üks mõjukas panga juhatuse liige. «Jutt käib riiklikest garantiidest, nii et miski pole välistatud.»

Viimase kolme kuuga on Dexia aktsiate väärtus kukkunud 41 protsenti. Prantsuse pankade BNP Paribase ja Société Générale’i vastavad näitajad on 47 ja 55 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles