Taani kukub kasinuse asemel kulutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani värske peaminister Helle Thorning-Schmidt.
Taani värske peaminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: SCANPIX.

Taani uus vasaktsentristlik valitsus valis majanduskriisist väljumiseks kulutuste ja töö tee – terava kontrastina kasinusmudelitele, mida mitmetes teistes Euroopa maades näha võib.

Eile peaministri toolile istunud Helle Thorning-Schmidt ütles, et lükkab Taani loiu majanduse  hoogsalt käima, paisates 10 miljardit Taani krooni (1,3 miljardit eurot) auto-, raud- ja kergliiklusteede uuendamisse.

Samast rahakirstust jagub kroone ka munitsipaalmajade renoveerimiseks ja eraelamute keskkonnasõbralikumaks muutmiseks.

Peaministri sõnutsi loovad nimetatud meetmed «palju uusi töökohti», mis omakorda täidavad riigi taskud maksurahaga.

«Me oleme väga uhked oma majandusplaani üle. Me usume, et see toob meid kriisist läbi ja tagab heaoluriigile tuleviku,» ütles ta valitsuse uut koalitsiooniprogrammi esitledes.

Aastaks 2020 on kavas luua vähemalt 135 000 uut töökohta. Muuhulgas pakutakse selleks ajutisi maksusoodustusi firmadele, mis investeerivad uutesse masinatesse või tehnoloogiasse. 

Tulumaksualandused, mida leppes numbritega ei illustreerita kuid mis pidavat olema «märkimisväärsed», rakenduvad pärast konsultatsioone ametiühingute ja tööandjatega.

Taani majandusel läheb hetkel Skandinaaviamaadest kõige kehvemini, töötus on 6,2 protsendi juures ja eelarvepuudujääk kasvab prognooside kohaselt tuleval aastal 4,6 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Kuigi uus valitsus läheneb kriisile peamiselt ekspansiivselt, jäävad kehtima ka mõned ametist lahkuva paremtsentristliku valitsuse plaanide punktid, näiteks kuluka varajase pensionilemineku skeemi kinnipanek.

See plaan jäi paika ühe Thorning-Schmidti koalitsioonipartneri nõudmisel, kuigi vastse peaministri jaoks oli skeemi säilitamine olnud üks peamisi kampaaniaelemente.

Muutusi tuleb Taanimaale mitmeid.

Näiteks tehakse ümber immigratsioonipoliitika, eemaldades valdav osa piirangutest, mille paremtsentristid oma paremäärmuslastest liitlastega kümne aasta jooksul paika panid.

Immigratsiooniministeerium pannakse kinni, ülesanded jagatakse ära justiits-, sotsiaal- ja tööhõiveministeeriumi vahel.

Immigrantide toetused tõusevad, töötute abirahalt eemaldatakse ülempiir, pereliikmetega taasühinemine (loe: neile järele kolimine) läheb lihtsamaks.

Riiulile lendab eelmise valitsuse plaan pikkida piir täis permanentseid kontrollpunkte – mille peale olid pahased nii Brüssel kui mitmed ELi liikmesriigid, nähes selles liikumisvabaduse reeglite rikkumist.

Uus koalitsioon koosneb lisaks Helle Thorning-Schmidti sotsdemokraatidele ka sotsialistlikust Rahvapareist ja tsentristlikest sotsliberaalidest. Enamust neil parlamendis pole, kuid enamikes küsimustes võib arvestada vasakäärmuslastest Punarohelise liidu toetusega.

Copyright The Financial Times Limited 2011.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles