Nissan: USA autotööstuse pankrot annaks hoobi kõigile autotootjatele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nissan.
Nissan. Foto: Margus Ansu

General Motorsi, Chrysleri ja Fordi pankrot ei jätaks puutumata ka teisi autovalmistajaid, kuigi looks Jaapani autotootjatele uusi arenguvõimalusi, leiab Nissan Nordic Europe juht Margus Mikk.


«Kolme suure USA autotootja pankrot ei valmistaks kellelegi rõõmu, ka mitte Jaapani autotootjatele, sest USA turg on Jaapani markidele väga oluline. Autotööstuse kokkuvarisemine jätaks kümned tuhanded ameeriklased tööta ja klientide ostuvõime kannataks kõvasti,» ütles Mikk.



USA valitsus soovis toetada autotööstust 14 miljardi dollari suuruse abipaketiga, kuid neljapäeval senatis toimunud hääletusel ei saanud see piisavalt toetushääli. Valge Maja kaalub nüüd raha eraldamist finantssektorile suunatud 700 miljardi dollari hulgast.



Riigi tugi on vajalik, et autovalmistajad saaksid halvast seisust välja tulla. Tootjatele teeb olukorra raskeks see, et laod on autosid täis, samal ajal tootmisliinid töötavad ja autosid tehakse juurde. Valitsuse eraldatava summa üks kasutusvõimalusi oleks see, et firmad saaksid tootmise ajutiselt konserveerida ja laod tühjaks müüa.



Kui USA autovalmistajad peaksid pankrotti minema, loob see Miku hinnangul Jaapani markidele uusi võimalusi. «Esialgu vallanduks turul korralik segadus, aga pikemas perspektiivis toimuks puhastumine. Nõrgemad kukuvad välja. Kes alles jäävad, saavad hakata lahedamalt tegutsema. Ajalugu on näidanud, et sellises olukorras toimub ka ühinemisi ja üleostmisi,» selgitas Mikk.



«Nõudlus autode järele ei kao kuhugi. Päris kindlasti sõidavad inimesed ka tulevikus autodega. Küsimus on ainult, millistega,» lisas Mikk.



Nissan Nordic Europe OY on Nissani harukondlik peakontor Skandinaavias ja Baltikumis, selle põhitegevuseks on Nissani sõidukite ja varuosade import ning hulgimüük Nissani diileritele Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis. Nissan Nordic Europe Eesti kontor asub Tallinnas Osmussaare tee 10 ning haldab Baltimaade edasimüüjaid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles