Ikea tuleb Eestisse siis, kui turg on piisavalt suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea kauplus Saksamaal
Ikea kauplus Saksamaal Foto: SCANPIX

Jeanette Ulfshög, kes töötab Ikeas jätkusuutlikuse vallas, rääkis ettevõtlusnädala avakonverentsil Rootsi mööblitootja nägemusest vastutustundlikust ettevõtlusest. Paraku ei andnud ta lootust, et Eesti võiks oma Ikea poe saada. 

Baltimaade turud on ettevõttes jutuks olnud aastaid, kuid paraku on need mööblihiiglase jaoks, kelle aastane käive ulatus mullu 23 miljardi euroni, liiga väikesed.

Teisalt, kuigi praeguseks on mööblitootja Eesti allhankijatest alles vaid käputäis, toodetakse siin näiteks osa Ikea teeküünaldest ja madratsikatetest. Kokku on ettevõttel maailmas üle 1000 allhankija 55 riigis.

Kõik allhankijad peavad vastama ettevõtte sotsiaalse vastutuse nõuetele ning olema keskkonnasõbralikud. Kui võimalik, eelistatakse näiteks taaskasutatud materjale ning võimalusel peetakse silmas ka seda, et hiljem oleks võimalik kaup vastutustundlikult ära visata. Ka tooted ise peaksid aitama inimesel säästlikumalt elada, kulutada vähem vett ning jätta väiksem süsinikujälg.

Ka transport on üheks oluliseks kulu- ja saasteallikaks. Kuna suurem osa ettevõtte turust on endiselt Euroopas, tõdes Ulfshög, et lähiajal on plaanis tootmist taas kodule lähemale tuua.

Paraku ei andnud Ulfshög lootust, et lähiajal võiks vastutustundlikult toodetud kaupu ka Tallinnast osta ning soovi korral tuleb selleks ka lähitulevikus käia Soomes või Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles