Troika surus Kreeka kohesed koondamised läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos.
Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste kreeditoride üha intensiivsema surve sunnil kiitis Kreeka valitsus eile heaks tuhandete riigitöötajate kohesed koondamised.

Õhustik Ateenas oli enne valitsuse teadaannet pingeline. Transporditöötajad, kes on üks peamisi kärbete alla langevaid rühmitusi, peavad täna maha 6-tunnise streigi.

Exarhia linnaosas, kus elavad peamiselt vasakpoolselt meelestatud kodanikud, pildusid protestijad patrullivaid politseinikke kivide ja bensiinipommidega. Kedagi ei arreteeritud. Põlema pandi mitmed pargitud aurot.

Alistudes troika survele nõustus Venizelos elimineerima detsembriks 30 000 avaliku sektori töökohta, sõites üle mõjukate ministrite tugevast vastuseisust.

Kreeka meediasse lekkinud plaani kohaselt kaotavad oma töökohad ligikaudu 23 000 pensionieale lähenevat töötajat. Neile lisanduvad 7000 inimest, kes osutuvad liigseks tosinate riiklike organisatsioonide ühendamiste ja ümberkorraldamiste tulemusena.

Venizelos väljendas intervjuus kohalikule ajalehele veendumust, et Ateena on teinud piisavalt pingutusi järgmise rahaülekande kindlustamiseks ja sularahakrahhi ärahoidmiseks: «Arvestades seda, milliseid karme meetmeid me rakendame... on kuues osamakse garanteeritud.»

Analüütikud on siiski skeptilised, tuues põhjuseks Kreeka kombe tähtaegadest mitte kinni pidada.

Kuna asjad pidevalt veninud on, pidid nii Venizelos kui peaminister George Papandreou saatma IMFi juhile Christine Lagarde’ile isiklikud garantiikirjad.

Kirjad läksid teele läinud nädalal, nende sisu ei avaldatud.

Isegi kui EL ja IMF 8 miljardi eurosele rahaülekandele oktoobri keskel alla kirjutavad, on Kreekal rahaga nii kitsas, et rahandusministeerium peab kahel eelseisval nädalal maksmisele kuuluvad palgad ja pensionid ilmselt edasi lükkama.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles