Stabiilsusmehhanism võib jõustuda juba tuleval aastal

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso soovib Euroopa stabiilsusmehhanismi jõustumist väidetavalt juba 2012. aasta keskpaigas.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso soovib Euroopa stabiilsusmehhanismi jõustumist väidetavalt juba 2012. aasta keskpaigas. Foto: SCANPIX

Euroala riigid võivad stabiilsusmehhanismi jõustada kavandatust varem – selle toimima hakkamine juba tuleva aasta keskpaigas eeldab aga eelnevat heakskiitmist parlamentides ning ka senisest varasemat rahasüsti.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles reedel Postimehele, et Euroopa stabiilsusmehhanismi jõustamine juba tuleva aasta keskpaigas on reaalne, kuid vastavat otsust veel tehtud ei ole.

Mäletatavasti leppisid riigijuhid tänavu märtsis ülemkogul kokku, et Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) jõustub 2013. aasta juulis.

Briti ajaleht The Guardian kirjutas reedel viitega Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso abidele, et Barroso soovib ESMi jõustumist juba 2012. aasta keskpaigas. See omakorda tähendab, et äsja EFSFiga (Euroopa Finantsstabiilsuse Fond) liitumise otsuse langetanud riigikogul tuleb õige pea asuda lahendama järgmist ülesannet: ühinemist ESMiga.

Raha tuleb välja käia

Viimasega liitumine tähendab Eesti riigikassale ka tegelikku rahaülekannet. Eesti osalus ESM­i 80 miljardi euro suuruses kapitalis on 149 miljonit. Sissemaksed tuleb teha võrdsete osamaksetena viie aasta jooksul. ESM asendab EFSFi, kuid EFSFi ajal tagatud kohustusi tuleb riikidel edasi kanda.

Barroso teine eesmärk on ühised võlakirjad, kuid sellega võib minna aastaid. Kui praeguseks on 17st euroala riigist EFSFi uuendatud põhikirja kinnitanud 14 maad ja suure tõenäosusega teevad seda alanud nädalal ka Holland ja Küpros, siis kõvemaks pähkliks tõotab kujuneda Slovakkialt nõusoleku saamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles