Investeerimisspetsialist: targad ostavad, kui kõik müüvad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi Börs.
New Yorgi Börs. Foto: SCANPIX

Kuigi enamik majandus- ja finantsteooriaid põhineb eeldusel, et inimesed käituvad ratsionaalselt, siis tegelikult tehakse investeerimisel otsuseid emotsioonide ajel ning võidavad need, kes suudavad turu käitumisele vastupidiselt tegutseda, tõdes Swedbanki investeerimise valdkonnajuht Katre Uibomäe Lepik tänasel investeerimismessil Rahakompass 2011.

«Targad investorid ostavad siis, kui kõik müüvad,» lausus ta. Paraku on reaalsus turgudel selline, et emotsioonide najal ostame aktsiaid kallilt. Olgu selleks siis minevikutootluste ootus ka tulevikus või sõprade käitumine.

Samas langevat aktsiat kahjumiga müüa on emotsionaalselt raske, kuid need otsused tuleb teha ratsionaalselt, vältimaks suuremaid kahjusid, soovitas Uibomäe.

Uibomä märkis, et kui rahapaigutusel on seatud ajaline eesmärk, siis tuleks sellest ka kinni pidada. «Kui eesmärgiks ei ole olnud raha välja võtta, siis ära seda ka tee,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles