EFSF 1923

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A.Peegel

Enamik eestlasi sobib nüüd raadiodiktoriks, sest oskab veatult ja komistamata öelda «efsf». Kui lihtsustada, siis tähendab EFSFiga liitumine, et iga Eesti elanik peab esimesel nõudmisel välja käima 1923 eurot.


Ärge nüüd palun öelge, et ma olen debiilik, eks! Ma saan aru, et riigirahandus on natuke keerulisem kui koduperenaiselik, tädimaalilik arvutuskäik, et jagan 2,5 miljardit eurot Eesti hinnangulise rahvaarvuga (1,3 miljonit) ja saadud tehte tulemuse põhjal hakkan omakorda arvutama: mitu päeva ma pean tööl käima, et 1923 eurot kokku saada?

Kui soovite, siis võite öelda, et mitu nupukest pean treima, tinti pritsima. Või kruusa vedama, lapsi õpetama, seaduseelnõusid kirjutama, rulluiskudega Kadriorust Piritale sõitma või…

Tegelikult ma kannaksin selle summa kohe üle. Öelge ainult kontonumber. Kui ma vastutasuks saan selle, et Euroopas on võlakriis läbi. Et Lehmani vennaste pudupoest välja kasvanud finantsimpeeriumi pankrotistumisest alguse saanud üleilmse rahanduskriisi järellainetus on lõppenud. Et mind ei ohusta w-kujuline majandusareng.

Enamik eestlasi kannaks 1923 eurot kohe üle, kui nad saaksid vastu «eilse maailma» sarnase idülli, kus tarmukalt tööd tehes ja iga kuu korralikult sääste kõrvale pannes tuleb jõukus õuele. Aga kellele kanda? Ja kes vastutab?

Eurotsooni liikmena tuleb meil ise vastutust kanda. Hüved ei tule iseenesest ja siiani oleme ju uskunud, et euro on hüve. Üks osa vastutusest on kahe miljardi euro suurune garantii.

Riigikogu haaras endale sel nädalal suure tüki lisavastutust. Valitsuse pakutud eelnõus oleks riigikogu vastavat komisjoni vaid teavitatud, et EFSF hakkab nüüd Kreekale laenu andma.

Parlament aga otsustas, et nende nõusolekuta seda teha ei saa.

Kreeka toetusprogramm tuleb lähikuudel heaks kiita, et EFSF saaks umbes sada miljardit eurot välja maksta. Rahandusminister Jürgen Ligi ütles eile Postimehele, et riigikogu peab toetusprogrammi heaks kiites taas suutma tegutseda kiiresti. «Riigikogu peab ka debati taset võrreldes EFSFi lõppfaasiga kõvasti tõstma,» ütles Ligi.

Tihipeale on pealtnäha rumalad ja lihtsameelsed küsimused kõige nutikamad, sest sunnivad vastajat loobuma kõiketeadvast maskist stiilis, et teate küll, oleme seda arutanud, oleme sellest lugenud. Kõik arusaajad inimesed saavad ju aru?

Aga ei pruugi saada. Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutas reedel: «Tuleb leida tasakaal rahva kaasamise ja valitsuse tegevusvabaduse vahel. Sest see raha on rahva oma. Rahvas võib vabalt tahta selle eest kiirteed Tallinnast Tartusse.»

Seepärast pole rumalaid küsimusi, on vaid kannatamatud vastajad. Keegi ei tohiks seda häbeneda, kui alles tänasest Postimehest luges, et kusagil on olemas Euroopa Finantsstabiilsuse Fond, mille aktsionärid me kõik neljapäeva hilisõhtust saadik oleme. Riigirahandus on vaid väga väikese seltskonna igapäevatöö, maksuraha tasuvad aga kõik inimesed.

Ilmselt arutab rahvas selle nädalavahetuse õunamahla tegemise, kartulivõtmise või ämma sünnipäevalaua juures, et millal tuleb arve. Kas juba tuleval kuul või alles jaanuaris? Nii nagu mobiili- või korteriüüriarve tuleb igal kuul.

Nüüd tuleb uskuda, et tegime õige otsuse. Lõppeval nädalal võis kõikide EFSFiga liitumise eeskõnelejate jutust välja lugeda, et meie garantiikiri võib ühel päeval osutuda tegelikuks rahanõudeks. Või mis veel hullem, et EFSFi rahalaev ei suuda saavutada oma peaeesmärki.

Aga paremat lahendust ei ole välja mõeldud ja nüüd tuleb uskuda, et Euroopa saab hakkama.

Hääletamine riigikogus

Hääletasid stabiilsusfondiga liitumise poolt

Arto Aas    Reform.

Rein Aidma    Reform.

Annely Akkermann    IRL

Andres Anvelt    SDE

Peep Aru    Reform.

Ene Ergma    IRL

Margus Hanson    Reform.

Aare Heinvee    Reform.

Andres Herkel    IRL

Remo Holsmer    Reform.

Kaia Iva    IRL

Jüri Jaanson    Reform.

Kalle Jents    Reform.

Tõnu Juul    Reform.

Raivo Järvi    Reform.

Siim Kabrits    IRL

Kaja Kallas    Reform.

Urmas Klaas    Reform.

Andrei Korobeinik    Reform.

Kalev Kotkas    SDE

Kalvi Kõva    SDE

Peeter Laurson    IRL

Kalev Lillo    Reform.

Väino Linde    Reform.

Lauri Luik    Reform.

Tõnis Lukas    IRL

Maret Maripuu    Reform.

Rait Maruste    Reform.

Marko Mihkelson    IRL

Marianne Mikko    SDE

Meelis Mälberg    Reform.

Eiki Nestor    SDE

Erki Nool    IRL

Jevgeni Ossinovski    SDE

Liisa-Ly Pakosta    IRL

Kalle Palling    Reform.

Tõnis Palts    IRL

Heljo Pikhof    SDE

Marko Pomerants    IRL

Mati Raidma    Reform.

Laine Randjärv    Reform.

Valdo Randpere    Reform.

Rein Randver    SDE

Indrek Raudne    IRL

Urmas Reinsalu    IRL

Reet Roos    IRL

Paul-Eerik Rummo    Reform.

Taavi Rõivas    Reform.

Andrus Saare    IRL

Andre Sepp    Reform.

Sven Sester    IRL

Priit Sibul    IRL

Neeme Suur    SDE

Aivar Sõerd    Reform.

Jaanus Tamkivi    Reform.

Urve Tiidus    Reform.

Margus Tsahkna    IRL

Ülo Tulik    IRL

Rannar Vassiljev    SDE

Hääletasid vastu

Igor Gräzin    Reform.

Lembit Kaljuvee    Kesk.

Kalle Laanet    Kesk.

Lauri Laasi    Kesk.

Heimar Lenk    Kesk.

Inara Luigas    Kesk.

Juku-Kalle Raid    IRL

Jüri Ratas    Kesk.

Mailis Reps    Kesk.

Aivar Riisalu    Kesk.

Kadri Simson    Kesk.

Olga Sõtnik     Kesk.

Tarmo Tamm    Kesk.

Priit Toobal    Kesk.

Ester Tuiksoo    Kesk.

Marika Tuus-Laul     Kesk.

Rainer Vakra    Kesk.

Peeter Võsa    Kesk.

Puudus 24 rahvasaadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles