Ministeerium: jaemüügi kasvu pidurdab toidukaupade müük

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus
Kauplus Foto: Mihkel Maripuu

Jaekaubandus on viimasel kolmel kuul näidanud stabiilset neljaprotsendilist kasvu, kõige kasinama kasvuga on seni olnud toidukaubad, kus mahud jäid mullu augustiga võrreldes samale tasemele.
 

«Enam kui 10-protsendiline hinnatõus on muutnud tarbijad valivamaks ning ostuteadlikkus on suurenenud. Ostetakse nii palju kui suudetakse ära tarbida ja üritatakse minimeerida toidu raisku minemist. Samuti välditakse impulsiivseid oste, mis varem kulusid üles viisid,» kommenteeris Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi peaspetsialist Karel Lember.

Kui toiduainete hinnatõus peatub, on ka selles segmendis oodata müügimahtude kasvu.

Eesti Konjunktuuriinstituudi septembris korraldatud küsitluse kohaselt jätkas kaubanduse kindlustunde indikaator langemist. Tarbijate kindlustunne on langenud madalaimale tasemele alates eelmise aasta kevadest. Kuigi paranenud on hinnangud nii enda kui riigi majanduslikule seisule viimastel kuudel, on Lemberi sõnul tuleviku suhtes oluliselt ettevaatlikumaks muututud.

«Kuigi praegu on veel mitmed majandusnäitajad suhteliselt tugevad, siis ei pruugi see niiviisi tulevikus jätkuda. Majandusaktiivsus suurriikides on juba vähenemas ning paratamatult jõuab see ühel ajal ka meieni,» nentis ta.

Sisekaubanduse väljavaateid parandab mõneti asjaolu, et laenukoormus on vähenenud ning see annab raskematel aegadel veidi hingamisruumi. Järgnevatel kuudel veel Lemberi kinnitusel mingeid olulisi muutusi oodata ei ole ning tõenäoliselt jätkub senine aeglane, kuid stabiilne kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles