Paabut: kasvab majapidamiste hulk, kellel on raha vaid sundkulutusteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti kinnitusel näitab täna avaldatud jaekaubandusstatistika, et majapidamiste eelarvepoliitika on endiselt väga range.
 

Tarbijate kulutused riietele ja jalatsitele langes augustis aastatagusega võrreldes, teisalt jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi on aastatagusega võrreldes 51,9 protsenti kasvanud.

«See tähendab, et nende majapidamiste hulk, kel jätkub sissetulekutest peamiselt vaid sundkulutuste katteks, on kasvamas ning üha enam otsitakse võimalusi oma oste sooritada soodsamalt ja seda nii riiete ja jalatsite kui ka toidukaupade puhul,» nentis Paabut.

Tarbijate kahanev ostujõud sunnib tarbijaid ostuotsuseid vaagima ning teadlikumalt otsustama, millele viitab ka kahanev farmaatsia- ja kosmeetikatoodete müük.

Käibe kasv oli suurim majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes, kus müük kasvas aastases võrdluses 16 protsenti.

Kestvuskaupade müügi tugev kasv võib Paabuti sõnul ühelt poolt olla tingitud sesoonsetest teguritest, eluasemete renoveerimine leiab ennekõike aset just suvekuudel, ning teisalt ka vajadusest end võimaliku kulutuste kasvu vastu tulevikus kaitsta ehk majapidamiste soovist oma eluaset energiasäästlikumaks muuta.

Viimast mõjutab omakorda oodatav energiahindade kasv küttperioodil ning eelmiste aastate keskmisest külmemad talvekuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles