Josing: jaemüüginumbrid peegeldavad inimeste ebakindlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna avaldatud statistika kohaselt kasvas jaemüük augustis aastatagusega võrreldes 4 protsenti, kuises võrdluses on numbrid aga langusesse pööranud .

Eelmise aasta sama kuuga võrreldes hakkas jaekaubandusettevõtete jaemüük 2010. aasta sügisel pärast ligi kahe ja poole aastast langust taas kasvama. Täna avaldatud statistika kohaselt  langes jaemüük selle aasta augustis juuliga  võrreldes 3 protsenti.

 «Eks ta peegeldab seda, et tarbijad on ostudes väga ettevaatlikud, suurt sisetarbimise kasvu prognoosida ei saa,» nentis Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

 Reaalpalk ei ole tänini tõusule pööranud ning 4 kuud järjest on ka tarbijate kindlustunne langenud.

Josingu kinnitusel ootaksid ettevõtjad 6-7 protsendilist aastast kasvu, seda aga esialgu silmapiiril ei terenda. Buumiaegsest tarbimisest, millele andis hoogu laenuraha, oleme veel kaugel, praegu on tarbimine Eestis umbes 2006. aasta tasemel.

Tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes oli jaemüük väiksem kui mullu, juunis ja juulis nendes kauplustes müüginumbrid veel kasvasid. «Laenumaksed on endiselt elanike jaoks väga olulised ja need söövad ära suure osa vabast rahast, seega ei ole kaubakäibes suuri muutusi oodata,»  ütles Josing.

 Aastatagusega võrreldes kasvas kõige rohkem majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes. Mullusega võrreldes oli kasv 16 protsenti. Seda mõjutab ka kosuma hakanud ehitussektor, kus oma osa mängib saastekvoodiraha, mille eest hooneid renoveeritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles