Rehe: soov riike trahvida on märk juhtimisvigadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehe
Aivar Rehe Foto: Peeter Langovits

Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe sõnutsi ei ole riikide trahvimine kõige efektiivsem viis riikidevahelisi asju ajada.

Europarlament kiitis eile heaks kuue õigusakti paketi, mis annab võimaluse hakata alates 2014. aastast trahvima euroala riike, kelle majandus on tasakaalust väljas ja kes selle vastu vajalikke meetmeid ette ei võta.

Rehe sõnul on nii inimeste kui riikide vahelises koostöös on oluline reeglite määramine ja siis nende järgi tegutsemine.

«Kindlasti muudab olukorra konstruktiivseks ja lihtsaks reeglite arusaadavus, kokkulepetest kinnipidamine ja põhjendatud otsused. Jõuvõtted, nagu ka trahvimine, on küll üks tegutsemise viise, kuid ei ole see kõige edasiviivam.»

«Kui trahvid tulevad mängu riikidevahelistes suhetes, annab see märku selgetest juhtimisvigadest,» nentis ta.

Tema hinnangul tuleks tagasi pöörduda Maastrichti kriteeriumite poole, kuna nende näitajate täitmine tervikuna toob edu ja stabiilsuse riigi majandusse.

«Kokkuvõttes võib trahvimine küll olla doonorriikidele sisepoliitiliselt atraktiivne, kuid võlakriisis olevatel riikidele demotiveeriv tegevus ning soovitud efekti ei saavutata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles