Kas Eesti võib Euroopa Parlamendilt trahvi saada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalud
Kaalud Foto: SCANPIX

Mõne aasta pärast plaanib Europarlament trahvimiseks silma peal hoida ka riikide väliskaubanduse puudujäägil. Väikeses riigis on aga paratamatu, et import on suurem kui eksport.

Hetkel on Eesti väliskaubanduspuudujääk väike ning sellel aastal on mõnes kuus jäänud koguni nulli. Tartu Ülikooli majandusprofessori Raul Eametsa sõnul tähendab kiirem majanduskasv tavaliselt ka seda, et väliskaubandus läheb rohkem tasakaalust välja.

Kuna praeguste probleemide juur peitub riikide maksebilansside tasakaalustamatuses, siis on SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul kaubandusbilansside arvesse võtmine riikide majandusseisu hindamisel ilmselt möödapääsmatu.

Eametsa sõnul on aga tõenäosus, et Eesti liiga hoogsa impordi tõttu Europarlamendilt trahvi saab, väike. «Kui eelarve on tasakaalus, siis ma ei usu, et keegi Eestit karistama hakkab,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles