Kadriorus korteri ostmiseks tuleb varuda kannatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja
Kortermaja Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Uus Maa kinnisvarabüroo maakleri Margit Silla kinnitusel ootavad paljud, kes tahavad endale Kadriorgu kodu soetada lausa aastaid, enne kui endale sobiva korteri leiavad, kuna huvilisi on palju, müüdavaid kortereid aga napib. 

Ehkki Kadrioru ala on väike, on piirkonnasiseselt erinevad asukohad ka erinevalt hinnatud. «Ostjad on valmis rohkem maksma Kadrioru pargi lähedastel tänavatel asuvate korterite eest, kus pakkumisi on vähe. Uutele majadele eelistatakse pigem ajaloolisi renoveeritud maju, aga oma sihtgrupp on siiski mõlemal,» sõnas Sild.

Läbi aegade on rohkem nõudlust suuremate, eriti 4-toaliste korterite järele ja huvipakkuva korteri eest ollakse Silla sõnul valmis maksma kõrgemat hinda.

Perekorterite nõudluse tingib piirkonna prestiižsikus, rohelus ja mugav asukoht. Suured korterid vahetavad omanikku harva, sest Kadriorus on palju püsielanikke.

«Kuivõrd osta tahetakse pikemaks perioodiks, ei soovita oma soovides teha järeleandmisi. Peale hea asukoha eeldatakse, et maja on korda tehtud, parkimine lahendatud ning oluliseks peetakse ka ökonoomsemaid küttelahendusi.»

«Kortereid, mis vastavad nõudlike ostjate soovidele, on aga pakkumisel vähe ja seetõttu leiavad head korterid omaniku kiirelt ka kõrgema hinnaga,» sõnas Sild.

Kadrioru korteriturule on ka iseloomulik, et nõutumad on suuremad perekorterid. Seda kajastab ka Maa-ameti statistika.

Kui selle aasta esimese 8 kuuga jäi Tallinna ostetud korterite keskmine suurus 54,7 ruutmeetri juurde, siis Kadrioru keskmine ületab seda umbes 20 ruutmeetriga, olles 74,2 m2.

«Ehk siis piltlikult soetab Kadrioru korteri ostja ühe toa rohkem kui keskmine Tallinna piirkonna ostja.»

Kesklinna keskmine ostetud korter oli 61,3 ruutmeetri suurune. Aastaga ei ole see tendents muutunud – 2010. a samal perioodil oli Kadrioru müüdud
korterite keskmine suurus 75,9 ruutmeetrit, kesklinna korteritel 60,8 ruutmeetrit.

«Mis puudutab tehinguaktiivsust, siis selle aasta esimesed 8 kuud on näidanud langust, võrreldes 2010. aastaga. Jaanuarist augustini tehti 77 ostu-müügitehingut, 2010. aasta samal perioodil oli tehinguid 94.»

Kadrioru kinnisvara hinnad on püsinud stabiilsena – 2011. aasta esimese 8 kuu keskmine tehinguhind oli 1536 eurot ruutmeetri kohta ja 2010. aasta 1500 eurot ruutmeetri kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles