Maadevahetuse skandaali osalised saavad süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo ja Villu Reiljan on kaks seitsmest kahtlustatavast, kellele riigiprokuratuur tahab seoses maadevahetuse skandaaliga süüdistuse esitada. Kõigepealt tuleb aga riigikogu liikmetelt võtta saadikupuutumatus.
Ester Tuiksoo ja Villu Reiljan on kaks seitsmest kahtlustatavast, kellele riigiprokuratuur tahab seoses maadevahetuse skandaaliga süüdistuse esitada. Kõigepealt tuleb aga riigikogu liikmetelt võtta saadikupuutumatus. Foto: Peeter Langovits

Prokuratuuri hinnangul altkäemaksu eest maadevahetuse tehinguid teinud poliitikud ja ärimehed saavad lähinädalail süüdistuse.


Et kaks kahtlustatavat paljudest, Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo on riigikogu liikmed, vajab süüdistuse esitamine nii õiguskantsleri kui ka riigikogu enda heakskiitu. Õiguskantsler Indrek Teder teataski eile, et asub asja kaaluma.

Maadevahetuse kriminaalasja raames on riigiprokuratuuril kavas süüdistus esitada ka ettevõtjatele Toomas Annusele, Tullio Liblikule, Tarmo Pedjasaarele, Einar Vettusele ja ettevõtetele AS Järvevana (endine Merko Ehitus) ning AS E.L.L. Kinnisvara. Süüdistuse saab ka endine maa-ameti juht Kalev Kangur.

Villu Reiljanit, Ester Tuiksood ja Kalev Kangurit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises. Ülejäänud isikuid ja ettevõtteid kahtlustatakse altkäemaksu andmises.

Asja uurimist juhtiv riigiprokurör Margus Kurm eile palju sõnu ei teinud. Kas ta usub, et süüdistus peab kohtus vett ja kahtlusalused mõistetakse süüdi?

«Jah, vastasel korral me süüdistust ei esitaks,» kinnitas Kurm.

Samas on nii Reiljani kaitsja Aivar Pilv kui ka Annuse kaitsja Leon Glikman taotlenud kriminaalasja tühistamist tõendamatuse pärast.

Pilv avaldas kahtlust, kas asi enne sügist kohtusaali üldse jõuab, sest katkematu kohtumõistmise põhimõtte rakendamine on järjekorrad pikaks venitanud. «193 paksu toimikut, kus olulist pole ebaolulisest püütudki eristada, peaks kohtumajja jõudma jaanuari lõpuks,» ütles Pilv.

Kurm märkis eile, et riigiprokuratuuri hinnangul on kogutud piisavalt tõendeid kahtlustatavatele süüdistuse esitamiseks.

Juba 2005. aastal avalikuks tulnud ja 2006. aastal ametliku uurimise avalikustamisega päädinud maadevahetuse skandaali pärast on Reiljan kaotanud ministriportfelli, Baltimaade suurimaks peetud ehitusfirma Merko aga Läti rahvusraamatukogu hiigelhanke.

Reiljan ja Annus keeldusid eile sisulistest kommentaaridest. Kumbki pole oma süüd tunnistanud. Väidetavalt teostasid nad keerulise skeemi, millega pööritati looduskaitsemaid.

Kolm küsimust

Ester Tuiksoo, kuidas te prokuratuuri käiku kommenteerite?

Prokuratuuri avaldus süüdistuse esitamise kohta on loomulik jätk 2006. aastal avalikuks saanud kriminaalasjale. Õiguskantsler on viidanud, et saadikupuutumatuse äravõtmiseks peab ta tutvuma prokuratuuri taotluse ja mahuka kriminaalasja materjalidega.

Seega läheb veel aega ja sellel aastal riigikogu puutumatuse üle otsustada ei saa. Kuna reaalselt süüdistusi esitatud ei ole, on tegemist järjekordse iludemonstratsiooniga.

Kas olete nõus sellega, et maadevahetuse kriminaalasjaga edasiliikumiseks võetakse teilt saadikupuutumatus?

Selleks et saaks alustada kohtulikku kontrolli, tuleb saadikult puutumatus võtta. Me oleme huvitatud õiglasest ja kiirest kohtupidamisest.

Kui teilt puutumatuse võtmine peaks tulema hääletamisele riigikogus, siis kas hääletate puutumatuse äravõtmise poolt?

Protsess tuleb lõpule viia, et kaitsta oma au.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles