Läti erakonnad võitlevad transpordiministri portfelli pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

 Läti koalitsioonikõneluste käigust ilmneb, et kontrolli transpordiministeeriumi üle ihkab mitu erakonda, ministriportfelli soovivad enda kätte nii vasak- ja Vene-meelne Üksmeele Keskus kui ka tsentristlik Zatlersi Reformipartei, kirjutab kolmapäeval ajaleht Latvijas Avīze.

Transpordiministri portfell on traditsiooniliselt üks kõige ihatumaid. Ehkki transport on üks raskemaid valdkondi, on see ka üks rikkamaid. Läti transpordiministeeriumi käes on osalus 11 suures riigiettevõttes, kaasa arvatud Läti Raudtee, Latvijas Gaisa Satiksme (õhuruumi kontroll), teedeehitusfirma Latvijas Valsts ceļi, rahvusvaheline Riia lennujaam, Läti Post jt, mis tähendab ministeeriumi kontrollivale parteile kümneid hästitasustatud töökohti, selgitab väljaanne.

Leht tsiteerib ökonomisti ja lennufirma airBalticu endist juhatuse liiget Tālis Linkaitist, kelle sõnul võimaldab kontroll transpordiministeeriumi üle mitte ainult juurdepääsu rahavoogudele, vaid ka kontrolli taristu üle. Ministeeriumi juhtiv partei reguleerib näiteks raudteesaadetisi Läti sadamatesse.
«Selles valdkonnas valitseb traditsiooniline rivaalitsemine Ventspilsi ja Riia sadamate vahel ning sellel ministeeriumil on suur võimalus muuta tingimused soodsamaks ühele või teisele sadamale,» viitas ekspert.

Linkaitis toonitas samuti transpordiministeeriumi rolli Läti välissuhetes. Ehkki ministeerium ei vii ellu Läti välispoliitikat selle traditsioonilises mõttes, langetab ta koos majandusministeeriumiga otsuseid paljude strateegiliste rahvusvaheliste projektide osas, näiteks Rail Baltica. See võib olla eriti tähtis Üksmeele Keskusele, millel on väga vähe võimalusi saada välisministri portfelli. Transpordiministeeriumi juhtimine laseks vasak- ja Vene-meelsetele poliitikutele luua lähedasemaid sidemeid SRÜ ametiisikute, poliitikute ja ärimeestega, mis muudaks neid oma elektoraadi silmis külgetõmbavamaks.

Üksmeele Keskuse esindaja Andrejs Klementjevs kinnitas partei huvitatust transpordiministri ametist, märkides, et Üksmeele Keskus ei oota esialgu prestiižsete ministeeriumide saamist oma kontrolli alla, ent sooviks töötada sotsiaal-, tervishoiu-, majanduse ja transpordi vallas. Ajaleht Diena tsiteeris partei liiget Ivars Zariņšiy, kelle sõnul annaks Üksmeele Keskusele transpordiministri portfelli usaldamine «Lätile suurimat kasu.»

Läti portaal pietek.com teatas Zatlersi Reformipartei mitteametlikele allikatele viidates, et erakond kavatseb transpordiministri ametisse esitada Aivis Landmanise, ent see Ventspilsist pärit ärimees ei sobi paremtsentristlikule Ühtsusele. Üksmeele Keskus on samas teatanud, et kaalub Riia linnavolikogu liikme Vadims Jerošenko kandidatuuri esitamist, ehkki temagi on seotud Ventspilsiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles