Mikser: valitsus arvab, et riigikogu on kummitempel

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu liige, sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser ütles, et toetab EFSF-ga liitumist, kuid see, kuidas valitsus on püüdnud eelnõu riigikogus läbi suruda, kriitikat ei kannata.

«Vaadates, kuidas valitsus on asja ajanud, siis mulle tuleb pähe kaks erinevat võimalust,» ütles Mikser. «Esiteks, kas seda avaliku debati mõttes ju üsna ebamugavat küsimust taheti tõepoolest toimetada pimedas ja teki all. Või teisest küljest, mis on veel hullem võimalus, et valitsus käsitles siin parlamenti tõepoolest kummitemplina ja eeldas, et mis iganes valitsuses kokku lepitakse, koputatakse siin saalis ka väga kiiresti ja ilma vastu kobisemata ära.»

Riigikogu neljast erakonnast kolm toetavad EFSF-ga liitumist. Vastu on Keskerakond, kelle liikmed püüdsid täna kaks korda eelnõu lugemist katkestada.

Riigikogus jäi teisipäeval pooleli sotside seaduseelnõu, mis muudab riigieelarveseadust nii, et saaks anda garantii EFSF-le. Selle eelnõu arutamine jätkub homme.

Praegu koguneb riigikogu rahanduskomisjon, kes hakkab arutama esimese lugemise läbinud eelnõu põhjalikku muutmist. Ametlik muudatus ettepanekute esitamise tähtaeg on homme.

EFSFi otsuse eelnõu peaks vastu võetama riigikogus erakorralise istungjärgul, kas neljapäeval või reedel, sest tavatööajast ei jätku otsuse-eelnõu korrektseks menetlemiseks.

EFSF-i osanikuna osaleb Eesti 440 mld euro suuruse fondi kohustuste tagamisel. Eesti osalus garantiides on maksimaalselt 1,995 mld eurot. Fond võib euroala stabiilsuse tagamiseks anda raskustes euroala riikidele toetuslaene, osta nende võlakirju esmaselt ja järelturult, osaleda pankade rekapitaliseerimise programmides või pakkuda ennetavaid krediidiliine. Kõikide nimetatud instrumentide kasutamise aluseks on kokku lepitud majanduspoliitiline programm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles