Keskerakond ei toeta Eesti osalemist EFSFs

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu hooaja avaistung. Kadri Simson, Jüri Ratas.
Riigikogu hooaja avaistung. Kadri Simson, Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon teatas, et peab vastutustundetuks anda Euroopa Finantsstabiilsuse Fondile (EFSF) miljardite eurode eest laenutagatisi, sest see seab tulevikus ohtu Eesti riigieelarve.

Täna Riigikogus lugemisel oleva EFSFi lepinguga hakkab Eesti tagama üha uusi suuri laene, mis tekitab riigile kuni 2,5 miljardi euro eest kohustusi.

«Fondi raha võib minna riikidele, keda ei usalda enam turud, keda ei usalda reitinguagentuurid ja kellel on vilets ajalugu laenude tagasimaksmisel,» ütles Keskerakonna Riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson.

«Me ei saa riskida sellises koguses Eesti maksumaksja rahaga sellistel tingimustel. Jah, me pooldame Euroopa Liidu liikmete solidaarsust rasketel hetkedel, kuid iga solidaarsus eeldab reeglite täitmist, ja praegu neid ei täideta,» lisas Simson.

«Kndlasti kerkib kõikjal esile eksperte, kes soovitavad lõhki laenanud riike päästa, et rahustada turge. Kuid need eksperdid peaksid endalt küsima, kus on nende enda asutuse raha ja palju nad ise oma raha oleksid valmis Vahemere ääres mängu panema,» sõnas Simson.

«Mis näoga me vaatame otsa Eesti kultuuritöötajatele, õpetajatele ja päästeametnikele, kes pidid palgakärpeid üle elama, kui me nüüd jagame nii kerge käega nii suuri laenukäendusi?»

Keskerakonna fraktsioon protestib nii EFSFile antavate laenugarantiide suuruse, nende kohaldamistingimuste ebaselguse kui ka nende riigikogus suurema aruteluta läbisurumise vastu.

Lepingu jõustumisel võtab Eesti kohustuse tagada teiste riikide laene ja laenuteenindamise kulusid, mistõttu ulatub maksimaalne garantii prognoositavalt 2,5 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles