Eksperdid hoiatavad: tuleval aastal tööpuudus kasvab

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maailmamajanduse kasvutempo aeglustumine võib tuleval  aastal G20 riikides tuua suure töökohtade puuduse, hoiatavad G20 tööministrite kogunemisel ühisettekande teinud Rahvusvahelise tööorganisatsiooni (ILO) ja OECD spetsialistid.

Ettekande kohaselt ei ole praeguse üheprotsendilise hõivatute kasvu juures võimalik luua neid 20 miljonit töökohta, mis alates kriisi algusest on kadunud.

Statistilised andmed näitavad, et tööhõive 2015. aastaks kriisieelsele tasemele jõudmiseks peaks hõive suurenema vähemalt 1,3 protsenti aastas. Selline kasv lubaks aastas luua umbes 21 miljonit uut töökohta, mis lubaks taastada kriisi kaduma läinud töökohad ning kindlustada töökohaga ka uued tööturule tulijad.

Seejuures usuvad ettekande tegijad, et tegelik hõive kasv saab tuleva aasta lõpuni olema vaid 0,8 protsenti . See tähendab, et tuleva aasta lõpuks on G20 riikides puudu 40 miljonit töökohta ning 2015. aastaks defitsiit veel süveneb.

Tööpuudus on vähenenud enamikus G20 riikides, kuid seda vaid tagasihoidlikult  ning ettekande kohaselt on üle maailma jätkuvalt 200 miljonit töötut.

G20 riigid annavad maailma sisemajanduse kogutoodangust (SKT) 80 protsenti (kaasa arvatud Euroopa Liidu siseturg) ning kaks kolmandikku maailma rahvastikust.

G20 kuuluvad: Austraalia, Argentina, Brasiilia, Hiina,  India, Indoneesia, Itaalia, Jaapan, Kanada, Korea Vabariik, Lõuna-Aafrika Vabariik, Mehhiko, Prantsusmaa, Saudi-Araabia, Saksamaa, Suurbritannia, Türgi, USA, Venemaa. Lisaks osaleb eraldi ka Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles