Medvedevi pisarad, meeskonna pettumus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medvedev eile Ühtse Venemaa kongressil.
Medvedev eile Ühtse Venemaa kongressil. Foto: SCANPIX

Venemaa president Dmitri Medvedev ütles eile, et otsus tagasi astuda oli peaminister Vladimir Putiniga juba ammu kokku lepitud. Samas näitasid mitmed märgid, et mees üritas lihtsalt halva mängu juures head nägu teha, taandudes tugevama ees.

Medvedev oli Ühtse Venemaa kongressil, kus otsus välja öeldi, silmnähtavalt liimist lahti ja näis korduvalt võitlevat pisaratega, kuigi ühe lähedalseisva ametniku sõnutsi ei olevat tegemist kapituleerumisega. «Otsus oli absoluutselt kokku lepitud,» sõnas see naine.

Aga siiski: Medvedevi poliitilise meeskonna liikmed näisid igatahes olevat teadmatuses kokkuleppest, mis nende liidri ja Putini sõnutsi olevat olnud ammu paika pandud.

Medvedevi majandusnõunik Arkadi Dvorkovitš säutsus Twitteris kohe pärast viimase kõnet, et «rõõmustamiseks pole mingit põhjust». Täpsematest kommentaaridest ta siiski keeldus.

Majandusmõttekoja Insori juht Igor Jürgens, kes oli üks Medvedevi majanduslike uuenduste põhiarhitekte, ütles Financial Timesile, et Putini tagasitulek ei muuda ilmselt Venemaa majandusreformide käiku, kuid lisas, et poliitiline liberaliseerimine jääb nüüd ära.

«Otsus, mis tehti, valmistas mulle pettumuse,» ütles Jürgens.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov näis igatahes olevat mures rahutuste pärast Medvedevi leeris, mida ta eile raadio vahendusel otsekohe lämmatama tõttas: «Kõik, kes tandemi strateegilise suunaga nõus ei ole, peaksid meeskonnast lahkuma.»

Endine Medvedevi poliitnõunik Gleb Pavlovski, kes aprillis vallandati, ütles, et Medvedevi otsus oli «ootamatu ja arusaamatu». Ta leiab, et Medvedev astus tagasi Putini poolt talle avaldatud surve tõttu.

Pavlovski juhtis tähelepanu sellele, et Medvedev oli mitmes oma kõnes selgelt öelnud – eriti jõuliselt juunikuises intervjuus Financial Timesile – et taotleb võimalust ka teiseks ametiajaks presidendiks tõusta.

«President Medvedev ütles mitu korda, nii avalikult kui eraviisiliselt, et kavatseb kandideerida presidendiks. Kui ta niiviisi äkitselt meelt muudab, tähendab see, et mängus on X-faktor. Ja see X-faktor ei saa olla mingisugune kokkulepe,» ütles Pavlovski.

«Siit võib järeldada, et ta taandus vaid surve tõttu,» usub Pavlovski.

«Ma arvan, et see asi õõnestab tõsiselt presidendi institutsiooni, poliitilise protsessi olemust riigis ning poliitilise võimu legitiimsust tulevikus. See on kriis,» ütles ta.

Enamik poliitilisi vaatlejaid on viimase kahe kuu jooksul täheldanud, kuidas Medvedev pildist välja on kukkunud – samal ajal kui Putin uhkeldab (Ameerika) mootorratastega, toob meresügavusest üles ajalooväärtusi ja esineb naftafirmade (Rosnefti ja ExxonMobili) vaheliste lepingute allkirjastamisel.

Mitmed palusid pöörata tähelepanu Medvedevi sõnadevalikule, kui ta oma teadaannet tegi. Medvedev ütles, et tööülesannete vahetamise «varianti» sai arutatud juba nende kahe «seltsimeheliku liidu» sõlmimisel aastal 2007, kui Putin nõustus teda presidendiks tõstma.

«Ta kasutas sõna variant,» ütles Ühtse Venemaa parlamendiesindaja Sergei Markov. «See tähendab, et oli ka teisi variante.»

Mitmed analüütikud märkisid ära ka selle, et Medvedevi otsus presidendiks mitte pürgida tuli praktiliselt kohe pärast Venemaa rikkuselt kolmanda mehe Mihhalil Prohhorovi juhitud partei Õige Ürituse kokkuvarisemist.

Mitmed poliitika-insaiderid on öelnud, et see partei oleks kujunenud Medvedevi poliitiliseks platvormiks teise ametiaja kontekstis, kuna too vajanuks jalgealust parlamendis.

Pärast Õige Ürituse kokkuvarisemist ujus interneti kaudu avalikkuse ette salapärane audiosalvestis, mis näib kinnitavat spekulatsioone partei tegeliku eesmärgi kohta.

Hääl, mis osutus Õige Ürituse juhatuse liikme Boris Nadeždini omaks, ütleb väidetavalt grupile üliõpilastele, et Medvedev asutas selle partei endale poliitiliseks platvormiks, kuid ebakõlad tema ja Prohhorovi vahel olevat selle põhja lasknud.

«Medvedev mõtles, et saab Prohhorovi kasutada, ilma et viimane seda märkaks. Kuid Prohhorov viskas Medvedevi üle parda ja nii võitis lõpuks Putin,» ütleb hääl.

19. septembril, olles mitu päeva tegelenud salvestise autentsuse vaidlustamisega, tunnistas Nadeždin lõpuks, et hääl on tõesti tema oma. Kuid ta väidab nüüd, et tegemist on montaažiga tema erinevatest telefonikõnedest ning et tegemist ei ole sugugi kohtumisega üliõpilastega, nagu väidetakse.

Prohhorov süüdistab enda parteist väljaviskamises võimuvõitlust Kremli reformistliku ja konservatiivse tiiva vahel, konkreetsemalt näitab ta näpp sealse sisepoliitika bossi Vladislav Surkovi suunas.

Pavlovski sõnutsi oli Õige Ürituse krahh «kahtlemata» seotud Medvedevi otsusega presidendiks mitte pürgida. «Ma arvan, et Õige Ürituse projekt oli seotud Medvedevi, mitte Putini kandidatuuriga,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles