Globaalmajandus kõigub kuristiku serval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuristik.
Kuristik. Foto: SCANPIX

Rahandusministrid hoiatasid eile, et aeg eurotsooni kriisi lahendamiseks ja järjekordse ülemaailmse majanduslanguse ärahoidmiseks on otsakorral.

Finantsturud rappusid taas raevukalt, samal ajal kui investorid üritasid saada aru Washingtonis IMFi ja Maailmapanga koosolekute koridorides kokku saanud G20 riikide kiiruga kokkuklopsitud sõnumist «toetada maailmamajandust».

Üldiselt jättis G20 poeetiline tekst investorid külmaks, mitmed aga lisasid, et tahavad igaks juhuks valmis olla, kui poliitikud äkki ootamatult midagi radikaalset ette võtavad.

Paljude rahandusministrite sõnutsi on eurokriisi aruteludesse paari viimase päevaga tekkinud senisest ärevam toon.

«Rahvusvaheline kogukond on kaotamas kannatust,» ütles Briti rahandusminister George Osborne. «Euroalal on selle poliitilise kriisi lahendamiseks kuus nädalat.»

Euroala valitsused on tõotanud ratifitseerida oktoobri keskpaigaks oma päästefondi EFSFi remondi ning arutavad võimalusi «selle mõju maksimeerimiseks nakkuse peatamise eesmärgil».

ELi ametnike südamed on sulamas võimaluse suhtes võimendada EFSFi näiteks nii, et ta võiks garanteerida suuri Hispaania ja Itaalia riigivõlakirjade oste Euroopa Keskpanga poolt – isoleerimaks neid kahte Kreeka kriisist, mis on väljumas kontrolli alt.

Prantsuse rahandusminister François Baroin ütles, et poliitikutel «on vaja õiget tulemüüri nakkuse kaitseks» ja seepärast võib tulla kõne alla «vajaliku jõu omistamine» EFSFile.

Euroopa Keskpanga president Jean Claude Trichet esines jõulise kaitsekõnega Euroopa kriisimeetmete aadressil, viitamata EKP võimalikele sammudele tulevikus. Ta ütles: «Me ei ole pimedad ja me ei varja seda, mida me praeguses olukorras näeme.»

Investorid on pannud oma vaimu valmis EKP meetmete puhuks, mida üldiselt oodatakse tuleval nädalal või oktoobri alguses.

JPMorgani analüütikud ennustavad, et EKP võib oma oktoobrikuisel koosolekul langetada intressimäärasid 50 baaspunkti jagu. EKP nõukogu liikmed vihjasid aga, et võivad hakata taas pakkuma 12-kuiseid laene euroala pankadele.

«Ma olen täiesti veendunud, et nad liiguvad oma tegeliku finantsvõimsuse suurendamise suunas,» ütles USA rahandusminister Tim Geithner. «Nad üritavad lihtsalt välja nuputada, kuidas jõuda eesmärgini poliitiliselt atraktiivsel moel.»

Samal ajal tegid Saksa ametnikud lobitööd valitsuste laenuvõtmise piiramise nimel.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles, et G20 ringis ollakse «valdavalt seda meelt», et edasiste eelarvestiimulite tee tuleb hüljata.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles