Kuus kuud «uue» Vene presidendini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (vasakul) ja Dmitri Medvedev.
Vladimir Putin (vasakul) ja Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Aeg kaob, küsimused jäävad. Vene poliitiline klass on lummatud «probleemist 2012»: mida küll Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin omavahel presidendivalimisteks paika panevad?

Ekspertide pilgud on pööratud Putini hegemoonilise Ühtse Venemaa partei kongressi poole, mis sel nädavahetusel aset leiab. Ühe Kremli ametniku sõnutsi on lood nii, et kui sealt teadaannet ei tule, siis tuleb tõenäoliselt oodata esmalt ära 4. detsembri parlamendivalimised.

Nii asjaarmastajatest vaatlejad kui poliitikaeksperdid on üha enam seda meelt, et küllap pöördub postile tagasi poliitiliselt tugevam Putin.

Vähestele on jäänud märkamatuks tõsiasi, et Medvedev ei näi olevat kampaanialainel. Mees on küll maininud, et teise ametiaja vastu poleks tal midagi, kuid arvestab pealtnäha täielikult Putini äranägemisega. Ja mida viimane «ära näinud» on, pole avalikkusel teada.

Putin ise aga trügib aktiivselt teleekraanile, sukeldub kaamerate sumisedes, esineb ExxonMobili ja Rosnefti naftalepingu sõlmimisel jne.

Augustis näitas Moskva Levada keskuse arvamusküsitlus, et 41 protsenti 1600 vene kodanikust usub Putini presidendiks naasemist. Jaanuaris mõtles niiviisi 38 protsenti küsitletutest.

Kui Medvedevi tagasivalimise usku oli jaanuaris 30 protsenti vastanutest, siis augustis vaid 22 protsenti.

Briti kihlvedude sait Paddy Power pakub klientidele juba võimalust teha oma panuseid. Putini tulekut peetakse saidil 7,9 korda tõenäolisemaks. Muid stsenaariume – näiteks et mehed kandideerivad omavahel või leiavad kompromissiks kolmanda – ei peeta eriti tõenäoliseks.

Mitmete insaiderite sõnutsi tehti otsus augustis ära, samas arvatakse, et nad ootavad asja avalikustamiseks õiget aega.

Endine Kremli poliitnõunik Gleb Pavlovski ütles aga, et ootus hakkab inimesi närvi ajama: «Mida kauem nad ootavad, seda rohkem tekib tunne, et nad mängivad omavahel mingisugust mängu.»

Kuna ülalt ei lähtu selget signaali, on Venemaa käsu ja kontrolli stiilis bürokraatiamasin aga halvatud. «Ühtegi strateegilist otsust antud ebakindlas olukorras vastu ei võeta,» ütles üks mõjukas Moskva pankur.

Analüütikud on jagunenud kahte leeri: mõned usuvad, et kulisside taga käib poliitiline lahing, teiste meelest on tegemist hoolikalt lavastatud poliitika-simulatsiooni väljamängimisega, kus koreograafia on Putinile omases stiilis täpselt paika pandud.

Ajakirjanikele on kõrgete ametnike poolt viimasel ajal mitmeid eraviisilisi vihjeid antud, igaüks neist pingutab, et ühte kandidaati promoda. Kokku saab pildi, et asi on vist lahtine.

Üks Putinile lähedalseisev kõrge poliitik ütles augustis grupile ajakirjanikele, et Putin tuleb tagasi: «Ühe bossi ajastu jätkub, tandem on oma ajaloolise töö ära teinud.»

Teine kõrge poliitik pakkus septembris välja vastupidise väljavaate ja väitis, et Putini püüd populaarsust koguda ei võrdu sugugi tahtmisega presidendiks hakata. Pigem, kinnitas ta, kõneleb selline käitumine kavatsusest olla ka edaspidi peaminister.

«Number kahena vajab Putin populaarsust nagu ei kunagi varem,» kõlas poliitiku versioon.

Samal ajal tuletas üks Medvedeviga seotud Kremli ametnik ühele ajakirjanikule vaikselt meelde, et avalik arvamus osutub Venemaal sageli ekslikuks.

Küsimuse peale, kes kandideerib, tõi ta paralleeli aastast 2007, kui kõik olid veendunud, et Putini mantli pärib kaitseminister Sergei Ivanov ja mitte Medvedev. «Vot nii, siin teile siis vastus,» ütles ta mõistatuslikult naeratades.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles