Metsanduse mahud vähenevad ohtlikult

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa töötlemine.
Metsa töötlemine. Foto: Mihkel Maripuu

Metsatööstuse liidu ülevaatest selgub, et metsasektori tootmismahud on viiendiku võrra vähenenud, see omakorda on vähendanud sektori rolli tööandjana ning väliskaubanduse tasakaalustajana.


Peamiseks põhjuseks on toormepuudus, mis on osaliselt tingitud Venemaalt ümarpuidu impordi katkemisest, kuid ka Eesti metsaressursi kasutamine on poole väiksem sellest, mida lubab riigikogus heaks kiidetud metsanduse arengukava.

Takistavate teguritena märkisid täna keskkonnaministeeriumis toimunud nõupidamisel osalenud erametsaomanike maksukoormust, raskeveokite täismassi piiranguid puidu veol ja jätkuvalt riigi omandis olevate metsamaade kasutusest väljasolekut.

Metsamehed tegid ettepaneku loobuda erametsaomanike puidu müügist saadava tulu tulumaksuga maksustamisest. Ka soovisid nad, et lubataks spetsiaalselt puiduveoks kohaldatud autodel erilubade alusel liigelda täismassiga kuni 52 tonni, eeldusel, et teljekoormus ei ületa 10 tonni. Lahendamist ootab ka riigi omanduses olevate metsamaade tulevik.

«Küsimused on tõsised, nende lahendamiseks tuleb mitmel ministeeriumil korraga pingutada ja kaasata ka huvigruppe. Leppisime kokku, et kohtume kõikide osapooltega juba jaanuaris ja loodetavasti on selleks ajaks mingid lahendused välja pakkuda,» ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi

Ministri hinnangul loob metsaressursi optimaalsemaks kasutamiseks võimalused ka uuest aastast jõustuv metsaseadus, mille eesmärkideks on suurendada metsaomanike huvi metsa majandamise vastu ning muuta kogu metsanduse seadusandlus paremini toimivaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles