Kui palju maksab euro?

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mündid,  mida  müüakse:  neid rahasid, mida Anneli Raikko esitleb, poest tagastusena juba ei saa. Kui, siis on see 
pime juhus.
Mündid, mida müüakse: neid rahasid, mida Anneli Raikko esitleb, poest tagastusena juba ei saa. Kui, siis on see pime juhus. Foto: Toomas Huik

Võimalus, et poes sularahaga arveldades kukub teie kaukasse tagastusrahana kaheeurone, mille tegelik väärtus hoopis 2000 eurot, on täiesti olemas.

Tallinna vanalinnas asuva Mündipoe juhataja Anneli Raikko ütleb, et kuigi selline võimalus on kaduvväike, eksisteerib see siiski. Ihaldusväärseimateks on Vatikani, San Marino ja Monaco mündid, kuid suhteliselt haruldane on siinmail ka Iirimaa, Portugali ja Luksemburgi metallraha – emiteeritakse ju euromünte vastavalt sellele, kui suur on riigi rahvaarv.

Poes maksab aga näiteks San Marino 3,88-eurone käibemündikomplekt 110 eurot, Vatikani oma 165.50, Monaco täiskomplekti eest tuleb tasuda kuni 700 eurot.

Nii Anneli Raikko kui ka OÜ Eesti Mündi-äri kommunikatsioonijuht Hàkan Forsgàrd kinnitavad, et hoopis teine lugu on kaheeuroste meenemüntidega, millest ihaldusväärseim on Grace Kelly meenemünt aastast 2007 tiraažiga 20 001 ja mille hinnaks on 1500 kuni 2000 eurot. Arvatavasti ootab samasugune hinnatase ees ka tänavust vürst Alberti pulmade puhul välja antud kaheeurost.

Raikko sõnul on kogujate pinevas huviorbiidis kohe-kohe vermitav Portugali uus kaheeurone meenemünt tiraažiga 520 000, mida pank ringlusesse ei lasegi ja mis mündimüüjate poolt juba täielikult broneeritud.

«Ilmselt jääb selle müügihind meie poes 35 ja 39 euro vahele,» prognoosib ta. Praegu on kalleim saadaval olev kaheeurone Vatikani 2009. aasta münt, mille hind on 95 eurot tükk.
Üllatusena kinnitab Anneli Raikko, et mündipoe klientuuri ei moodustagi põhiliselt turistid, vaid hoopis meie oma inimesed.  

Muide, ega Eesti eurodki tähelepanuta jäänud ole. «Eesti raha on selles mõttes atraktiivne, et meil on esimese aastakäigu eurod, ning käibemüntide kollektsionäärid, keda on maailmas üle 90 miljoni, otsivadki suures osas just esimeste aastate omi,» räägib poejuhataja ning soovitab Eesti sümboolikaga sente ja eurosid igaks petteks alles hoida, sest aastate või aastakümnete pärast võib neid igati soodsalt maha müüa. Muidugi juhul, kui neid on eeskujulikult hoitud – müügiedu saadab vaid kriimudeta ja tuhmumata münte.

Kalleimad meenemündid

1. Grace Kelly kaheeurone (2007), hind alates 1500 eurost
2. Vatikani kaheeurone (2005), hind 250 eurot
3. San Marino kaheeurone (2004), hind 150 eurot
4. San Marino kaheeurone
«Galileo Galilei» (2005),
hind 130–150 eurot
5. Vatikani kaheeurone (2006), hind 130–150 eurot

Allikas: Hàkan Forsgàrd,
Eesti Mündiäri

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles