Eesti Energia hakkab Liivi lahte meretuuleparke rajama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Küllike Rooväli

Projekteerimisfirma Sweco Projekt võitis Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte korraldatud Liivi lahe meretuuleparkide eskiisprojekteerimise konkursi.



Koos Sweco Projektiga asuvad eskiisprojekte koostama osaühingud Corson ja Eldeco Inseneribüroo.

«Eesti Energia loodab oma meretuuleparkide programmi realiseerimisega anda olulise panuse taastuvenergia osakaalu suurendamiseks Eesti elektritootmises,» sõnas Eesti Energia programmijuht Eero Saava.

Liivi lahe tuulekliima ja lähedus kõrgepingevõrkudele teevad sellest sobiva meretuuleparkide asukoha, lisas ta.

Sweco Projekti juhatuse esimehe Aare Uusalu sõnul on tuuleenergia tootmine seoses saastetasude kasvu ja Euroopa Liidu kliimapaketiga väga päevakajaline teema, sest tuulegeneraatorid kasvuhoonegaase ei eralda.

Eestis paisatakse praegu 1 kWh elektrienergia tootmisel atmosfääri keskmiselt 1,18 kg süsinikdioksiidi, Poolas 0,96, Saksamaal 0,46 ning Euroopa Liidus keskmiselt 0,34 kg.

Eskiisprojekteerimise tulemusena peab olema määratud tuuleelektrijaamadega koormatava mereala pindala, elektrituulikute kavandatav vundamenditüüp, jaamade potentsiaalne võimsus, tuulikute arv ja gabariidid.

Taastuvenergia direktiivi eelnõu kui üks osa Euroopa Komisjoni poolt 2008. aasta jaanuaris avaldatud nn kliimapaketist näeb ette tõsta aastaks 2020 Euroopa Liidus taastuvenergia osakaal 20 protsendini energia lõpptarbimisest, Eestis peab see protsent olema koguni 25.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles