Arengufondi juht: Eestist kasvab välja hulk edukaid idufirmasid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juht Ott Pärna.
Arengufondi juht Ott Pärna. Foto: Liis Treimann.

Arengufondi juht Ott Pärna kirjutab täna riigikogule esitatud tegevusraportis, et ka muu maailm on tähele pannud, kui palju edukaid idufirmasid on Eestist praeguse seisuga välja kasvamas.

Pärna sõnul on Arengufond koos erainvestoritega investeerinud 15 maailma pürgivasse ja seal juba tunnustust koguvasse ettevõttesse.

Nende seas on maailma suurimaks insenerfirmaks pürgiv GrabCAD, virtuaalse riietuskabiini loonud Fits.me, Põhja-Ameerikas mobiilmakseid ja -parkimist pakkuv Now!Innovations, satelliitmodemeid arendav Modesat, postiterminalide ja tarkvara arendaja Cleveron/SmartPost, uue põlvkonna tuuleturbiine valmistavad Goliath Wind ja my!Wind, pilgujälgimise tehnoloogia looja Realeyes, igamehe taskutreener Sportlyzer jne.

Tegu on Eesti uusettevõtetega, kes murravad oma innovatsioonidega maailma.

«Nende ja mitmete teiste tehnoloogiafirmade tõttu on Eesti saavutanud maailma start-up kommuunis arvestatava tegija positsiooni,» nendib Pärna.

«Näiteks Euroopa juhtiva ärikiirendi Seedcamp äsja toimunud investorürituse raames käis agar debatt Twitteris ja muudes kanalites teemal, et kuidas Eestist kasvab välja nii ebaproportsionaalselt palju kõrge potentsiaaliga idufirmasid. Ja kuidas muul Euroopal on keeruline Seedcampi pääseda kui 12 nende projektist 4 on Eestiga seotud.»

Arengufondi juht lisab, et kui paljudes vana majanduse valdkondades oleme enamasti Skandinaavia suurettevõtteid teenindavas funktsioonis, siis alustavate tehnoloogiafirmade maailmas oleme täna juba võrdne võrdsete seas – seda nii Soomes, Inglismaal kui ka Ameerika Ühendriikides.

«Võtmeküsimus meie jaoks on pigem, mida teha, et sellised ettevõtted Eestist kasvada saaksid ja neid viis või kümme korda rohkem oleks. Selleks on vaja Eestisse saada rohkem maailma tundvaid meeskondi, samuti rohkem riskikapitalifirmasid, kes nendesse investeeriksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles