Prognoos: kuld aasta lõpuks üle 2000 dollari untsist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Juhtiva konsultatsioonifirma GFMSi hinnangul saavad kullahinnad taas hoo sisse ja ületavad aasta lõpuks 2000 dollari piiri Troyes’ untsist, kuna investorite nõudlus on tõusmas finantskriisi aegsetele tasemetele.

GFMS, mis avaldab autoriteetseid kullapakkumise ja -nõudluse andmeid, ennustab, et tänavu teises poolaastas tõuseb investorite nõudlus kulla järele üle 1000 tonni – mis teeb 73 protsenti kaevanduste eeldatavast toodangust.

Selles kuus püstitasid kullahinnad rekordi 1920 dollariga untsist, kuid on pärast seda sihitult ulpinud. Ette tuli ka järseim kahepäevane kukkumine dollari suhtes enam kui kolme kümnendi jooksul.

Eile kukkusid kullahinnad kolme nädala rekordmadalusse – alla 1775 dollari untsist – kui avalikkuse ette jõudis uudis keskpankade koordineeritud sammudest Euroopa finantsasutuste likviidsushädade leevendamiseks.

GFMS ennustab, et tänu euroala võlakriisile ja globaalse majanduskasvu muredele investeeritakse tänavu teises poolastas kulda rekordilised 62 miljardit dollarit.

«Tingimused on küpsed investeeringute kasvuks,» ütles GFMSi vanemanalüütik Philip Klapwijk.

«Kuna riigivõlakriisi lahendamisel puudub otsustavus ja majandusrindelt saabub järjest süngemaid sõnumeid, kestab kulda soosiv õhkkond ilmselt edasi ja annab aluse 2000 dollari lati ületamiseks.»

Nõudlust kulla järele on ajanud üles ka keskpangad, mis ostsid tänavu esimese kuue kuuga 216 tonni kulda.

GFMS prognoosib, et keskpangad ostavad aasta kokkuvõttes 336 tonni kulda – suurim kogus pärast seda, kui 40 aastat tagasi kukkus kokku Bretton Woodsi lepe, mis dollari väärtuse kulla külge oli sidunud.

«Peamiseks taganttõukavaks faktoriks on olnud süvenev mure kõigi peamiste valuutade, eriti aga USA dollari pärast mõlemal pool Atlandit möllavate riigivõlakriiside kontekstis,» märkis konsultatsioonifirma.

Suurt kullakangide ostulainet, mis vaibus alles mullu, juhtisid Euroopa keskpangad.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles