Ministeerium kinnitas reservide kasutamist igapäevakulude katteks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse reservid kasvasid iga aastaga.
Valitsuse reservid kasvasid iga aastaga. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Rahandusministeerium kinnitas, et valitsus soovib hakata haigekassa ja töötukassa reserve kasutama riigi igapäevakulude katteks, prognoosi järgi vajab riigikassa nelja aasta jooksul ligi 570 miljonit eurot. Töötukassa ja haigekassa juhid peavad sellist plaani seadusevastaseks.

Rahandusministeeriumi arvutuste järgi säästaks riik sellisel moel nelja aastaga 28 miljonit eurot. Sääst tähendab seda, et laenu võttes peaks intressi maksma pangale, aga sotsiaalreservidest laenates saab intressi riik ehk haigekassa ja töötukassa.

Valitsuse liikmed Jürgen Ligi ja Andrus Ansip on kinnitanud, et riigi rahavoogude paremaks juhtimiseks on plaan liita haige-, töötu- ja riigikassa, kuid vastavat eelnõu pole ja liitmise kava üle peavad ametnikud praegu läbirääkimisi.

«Riigikassa otsustab, kui palju vahendeid paigutatakse investeeringutena turule ja kui palju vaba raha kasutatakse väljamaksete jaoks,» ütles rahandusministeeriumi asekantsler Ivar Sikk. Töötukassa miljonid on praegu peamiselt investeeritud kahe panga, Evli ja BNP Paribase fondidesse.

«Riigil on siis võimalik paigutada vaba raha pikaajalistesse instrumentidesse, aga ka kasutada finantsvoogude lahendamiseks,» kommenteeris Sikk. «Haigekassa ja töötukassa enda jaoks ei muutu midagi, nende raha on kas investeerimiskontodel või kasutatud riigi väljamaksete tegemiseks.»

Nii töötukassa kui ka haigekassa juhid protestivad selle plaani vastu, leides, et sotsiaalkassade raha tohib kasutada vaid selleks seaduses määratud otstarbel.

«Seadus ütleb, et töötukassa ei tohi laenu anda, seega on vaja töötu- ja riigikassa liitmiseks seadusemuudatust,» ütles töötukassa juht Meelis Paavel. «Töötukassa vahendeid võib kasutada ainult seaduses ette nähtud korras: hüvitised ja aktiivsed tööturumeetmed, koolitused ja nõustamised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles