Eesti Pank: võime osutada riigile reservide haldamise teenust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Eesti Panga hinnangul on võimalik, et keskpank osutaks riigile reservide haldamise teenust, kuid sealjuures tuleks täita valitsuse ja keskpanga varade eraldi hoidmise nõudeid.

Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääsk ütles BNS-ile, et Eesti Pank osutab juba reservide haldamise teenust Tagatisfondile. «Lisaks on alanud keskpanga ja rahandusministeeriumi vahel arutelu võimaluse üle süvendada koostööd riigi erinevate reservide haldamises. Osana euroala keskpanga tööst osalevad Eesti Panga portfellijuhid ka Euroopa Keskpanga reservide juhtimises,» ütles Rääsk.

Valitsuse soovi korral on Eesti Panga seisukoha järgi kindlasti võimalik, et keskpank osutab riigile reservide haldamise teenust. «Selles osas toetab Eesti Pank peaministri seisukohta, et Eesti riigi reservide juhtimist tuleks efektiivselt korraldada,» ütles Rääsk.

Samas tuleb Eesti Panga hinnangul silmas pidada piiranguid valitsuse ja keskpanga varade ja kohustuse eraldi hoidmisel. «Riigi ja keskpanga erinevate rahakottide printsiip on vajalik, et tagada keskpanga sõltumatus oma ülesannete täitmisel,» ütles Rääsk.

Peaminister Andrus Ansip viitas kolmapäeval riigikogus riigi reservide juhtimise konsolideerimisest rääkides ka Eesti Panga reservidele. «Ma arvan, et mõistlik oleks riigivarasid üleüldse ühest keskusest hallata. Selleks, et teha väga otstarbekaid rahapaigutusi, selleks on vaja ülimalt professionaalset kaadrit,» ütles Ansip vastuseks sotsiaaldemokraadist riigikogu liikme Eiki Nestori küsimusele.

«Ma isegi – ärgu nüüd Eesti Pank solvugu, ei ole räägitud nendega seda – aga Eesti Panga reservide maht on oluliselt vähenenud seoses Eesti liitumisega eurotsooniga.

Kommertspangad ei pea enam nii palju vahendeid seal hoidma, nagu nad vanasti krooni ajal hoidsid,» ütles Ansip.

Rahandusministeerium on valitsussektori rahavoo tõhusamaks juhtimiseks teinud ettepaneku liita haigekassa ja töötukassa pangakontod riigi pangakontode kontserni koosseisu, mille järel juhiks rahandusministeerium riigi, haigekassa ja töötukassa rahavoogu ühiselt.

Rahandusministeerium lubab tagada, et haigekassa ja töötukassa saavad kiiresti ja suurtes summades oma vabu rahalisi vahendeid kasutada.

Eesti Panga investeerimisvarade maht oli juuni lõpu seisuga 1,11 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles