ABB avas Jüris uue päikeseenergiaseadmete tootmisliini

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB uus päikeseenergiaseadmete tootmisliin.
ABB uus päikeseenergiaseadmete tootmisliin. Foto: ABB

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB AS avas täna Jüris asuvas madalpingeajamite tehases uue päikeseenergiaseadmete tootmisliini, uue insenerikeskuse ning päikeseenergiajaama

Uude tootmisliini ja sellega seonduvasse investeeriti üle kahe miljoni euro ning seal hakatakse tootma päikeseenergia vaheldeid. Kogu toodang läheb ekspordiks, teatas ABB.

«Usume, et päikeseenergia hakkab mängima üha olulisemat rolli kaasaegsete majanduste energiatootmises,» ütles Grupi automaatika ja ajamite divisjoni juht Ulrich Spiesshofer Spiesshofer.

ABB madalpingeajamite tehase juht Vesa Kandell märkis, et uue tootmisliini aastane tootmismaht on kuni 400 megavatti.

 
Otsus viia innovatiivse seadme tootmine Eestisse, Jüris asuvasse ABB AS-i madalpingeajamite tehasesse, sündis ABB Grupis üle-eelmisel aastal. Uudse toote turuletoomisele eelnes aastaid kestnud arendustöö ja katsetamine ning koostöö ABB Grupi erinevate üksuste vahel. ABB tutvustas päikeseenergia vaheldit (string inverter) PVS300 esmakordselt eelmisel aastal Saksamaal Münchenis toimunud messil Intersolar Fair.
Kui toode ise arendati välja ABB Grupis, peaasjalikult Soome ABB-s, siis tooteliini projekteerimine ja arendamine toimus Eesti.«See oli esimene kord, kui Eesti ABB insenerid osalesid nii suuremahuliselt toote ja sellega seonduva väljatöötamises,» märkis Kandell ning lisas, et liini rajamist toetas ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

ABB päikeseenergia vaheldi PVS300 on saadaval 3,3-8 kilovatisena (kW) ning selle eesmärk on muundada päikeseenergiast päikesepaneelide abil saadav alalisvool (DC) vahelduvvooluks (AC). Seade leiab kasutamist elamutes ning väikese ja keskmise suurusega äri- ja tööstushoonetes.

Seadet iseloomustab lihtne kasutajaliides ja paigaldus, kompaktne disain ning see võimaldab katta osaliselt või täielikult kasutaja elektrivajaduse ja suunata jäägi tagasi võrku. Kõik-ühes-seadmesse on sisse ehitatud kaitsefunktsioonid, mis vähendavad vajadust kulukate ja ruuminõudvate väliskaitseseadmete järele. Uue ühefaasilise vaheldi juurde kuulub graafilise kasutajaliidesega varustatud juhtpult, mida saab paigaldada kolmel erineval moel – integreerituna vaheldi korpusesse, paigutatuna eraldiseisvana seinale või lauale, aga ka traadita andmeside abil serverisse.

ABB  madalpingeajamite tehase katusel asuv päikeseenergia tootmisjaam on üks suuremaid võrku ühendatud omataolisi tootmisjaamu Eestis. 25-kilovatine (kW) päikeseenergiasüsteem toodab aastas umbes 20 000 kWh elektrienergiat, millega kaetakse tehase valgustuse ja arvutite elektrienergia kulu. Tootmisjaam on esimene Eestis, kus kasutatakse ABB uudset toodet, päikeseenergia vaheldit PVS300, mis on välja töötatud ABB Helsingi tehases Soomes ning mida toodetakse Eesti ABB inseneride projekteeritud tootmisliinil Eestis.

ABB kontsern annab tööd ligi 130 000-le inimesele sajas riigis.Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles