Eesti Pank soovitab riigieelarve aluseks võtta riskistsenaariumi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Panga hinnangul on otstarbekas võtta järgmise aasta riigieelarve aluseks rahandusministeeriumi äsja avalikustatud majandusprognoosi riskistsenaarium.

Võttes aluseks riskistsenaariumi, tuleks koondeelarve tasakaal hoida SKT suhtes ligikaudu 2 protsendi lähedal, mis oli ka kevadel püstitatud eesmärk, teatas Viljar Rääsk Eesti Panga avalike suhete osakonnast.

Peaministrile ja rahandusministrile saadetud kirjas märkis keskpank, et majandusprognoosi eeldused on lühikese ajaga oluliselt halvenenud ning valmis tuleb olla välisnõudluse languseks ja majanduse rahastamisvõimaluste halvenemiseks. Nagu hiljutine kriisikogemus näitas, on kiire reageerimine suurenenud riskidele parim viis pikaajaliste probleemide ennetamiseks. Eesti Panga hinnangul võimaldab riigieelarve koostamine ministeeriumi riskistsenaariumi alusel vähendada valitsemissektori kulude heitlikkust ja tagada kindla liikumise eelarve tasakaalu suunas.

Eesti Panga hinnangu aluseks on viimasel kuul muret tekitanud areng Euroopa ja maailma majanduses. Võrreldes augusti keskpaigaga on kasvanud surve võlakirjaturgudele, halvenenud on pankade rahastamistingimused ning riskihinnangud ja mitmed kindlustundenäitajad. Juhtivad börsiindeksid on olnud heitlikud ja valdavalt langustrendil.

Seejuures tuleb keskpanga sõnul silmas pidada, et viimastel aastatel suurenenud riigivõlad ja eelarvepuudujäägid vähendavad euroala valitsuste tegevusruumi probleemide lahendamisel ja suurendavad majanduse haavatavust üldisemalt. Ajalooline kogemus näitab, et finantssektori probleemide korral on majanduslangusest taastumine tavapärasest aeglasem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles