Suurbritannia kaebab Euroopa Keskpanga kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: SCANPIX

Suurbritannia kaebab Euroopa Keskpanga kohtusse, kuna viimane on kehtestanud reeglid, mis väidetavalt piiravad Londoni tegevust finantskeskusena ja sunniksid ühe maailma suurima arvelduskeskuse kolima euroalasse.

Pretsedenditu samm rõhutab Briti ministrite muret EKP poliitika pärast olukorras, kus saareriik kähmleb Prantsusmaa ja Saksamaaga mõjusfääride pärast Euroopa finantsturgude infrastruktuuris.

Sel suvel avaldatud EKP poliitilistes plaanides on nõue, et arvelduskeskused, mis käitavad enam kui 5 protsenti euros arveldatavatest finantstoodetest, peavad paiknema eurotsoonis.

Suurbritannia palub kohtutel selle reegli tühistada, kuna viimane piirab kapitali vaba liikumist ning rikub õigust asutada piiriüleseid ettevõtteid mitmevaluutalises Euroopa Liidus.

EKP poliitika õõnestaks Londoni finantsturgude infrastruktuuri, kuna arvelduskeskused peaksid kolima paljud oma kontorid euroalasse – ilmselt Frankfurti või Pariisi.

Briti diplomaadid on juba ammu kartnud, et Pariis juhib vägesid ja üritab turureegleid ümber korraldada nii, et finantsteenuste raskuskese tuleks kontinendile üle.

Suvel õnnestus Suurbritannial tõrjuda tagasi prantslaste katse poetada ühte ELi direktiivi nõue, et arvelduskeskustel oleks ligipääs keskpanga likviidsusele – mis oleks sisuliselt taganud olukorra, kus euros arveldamine oleks piirdunud peamiselt euroalaga.

Teadaolevalt esitatakse hagi lähipäevil Euroopa Kohtusse. Tegemist on esimese Suurbritannia poolt EKP vastu algatatud kohtuasjaga.

London on koduks LCH.Clearnetile, mis töötleb kogu Londoni börsil asetleidvat aktsiatega kauplemist ja pakub ka börsiväliste derivatiivide arveldamise teenust, mis teeb ettevõttest ühe maailma suurimatest arvelduskeskustest.

Tänu G20 poolt 2008. aasta finantskriisi kiiluvees paika pandud reeglitele mängivad arvelduskeskused üha tähtsamat rolli finantssüsteemi stabiliseerimisel.

EKP väidab, et finantsstabiilsuse huvides tuleks tuua finantsturgude infrastruktuur euroalasse, et kriisidega ei tegeleks mitmed erinevad ja lahknevate huvidega keskpangad.

2009. aastal lekkis välja Prantsuse keskpanga konfidentsiaalne memo, milles pank nõudis krediidikindlustuse instrumentidega (CDS) arveldamise keskuse rajamist Pariisi, hoidmaks ära olukorda, kus nimetatud äri domineeriks London.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles