Prantsuse panku raputavad reitingulangetused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse panku raputavad reitingulangetused.
Prantsuse panku raputavad reitingulangetused. Foto: SCANPIX

Moody's langetas eile pügala jagu Prantsuse suurpankade Société Générale’i ja Crédit Agricole’i reitinguid, arvestades turgude muret, et Prantsusmaa finantssektor pole valmis Kreekaga seonduvateks riskideks.

Ühtlasi jättis Moody’s vaatluse alla BNP Paribase. Olukorras, kus Prantsuse pankade aktsiahinnad metsikult kõiguvad, oodati reitingulangetusi juba mõnda aega.

Mõne analüütiku hinnangul jäid reitingulangetused oodatust leebemaks, eriti imestatakse selle üle, et BNP seekord pääses. Lähtuvalt sellest tõttasid mõned Prantsuse ametnikud kinnitama, et riigi pangandussüsteem on hea tervise juures.

Prantsusmaa on punninud vastu rahvusvahelisele survele süstida oma pankadesse lisakapitali, valitsus keskendub pigem katsetele hoida ära Kreeka maksekatkestused.

Neli suuremat Prantsuse panka hoiavad ametlikel andmetel enam kui 6 miljardi euro väärtuses Kreeka riigivõlakirju. Teiste kriisimaade (Itaalia, Iirimaa, Portugali ja Hispaania) võlakirju on neil enam kui 40 miljardi euro eest.

Prantsuse keskpanga presidendi Christian Noyer’ sõnutsi oli Crédit Agricole’i ja SocGeni reitingulangetus «suhteliselt hea uudis».  Ta ütles: «See on väga väike reitingulangetus ja Moody’se reitingud olid nagunii teistest kõrgemad, nii et nad said umbes samale tasemele või jäid isegi teistest veidi kõrgemale.»

Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles valitsuse koosolekul: «Prantsusmaa on otsustanud teha kõik, mis meie võimuses, et päästa Kreeka.» Sellele teatele järgnes konverentsikõne Saksa ja Kreeka liidritega.

USA rahandusminister Tim Geithner, kes osaleb homme Euroopa rahandusministrite koosviibimisel, üritas rahustada närve. Ta kinnitas New Yorgis peetud pressikonverentsil: «Seda ei juhtu iial, et Euroopa suurriigid jätaksid oma asutused turgude silmis riskiseisu.»

Kuid ta lisas: «Ma arvan, et ta [Merkel] mõistab, et nad peavad midagi ette võtma, et maailm usuks, et nad midagi ette võtavad.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles