Eesti majandus langes 3,5 protsenti

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Esialgsetel andmetel vähenes sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 3,5 protsenti, teatas statistikaamet.


Tänavu esimeses kvartalis oli majanduskasv 0,2 protsenti ja teises kvartalis majanduslangus 1,1 protsenti.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP vähenes teise kvartaliga võrreldes 0,9 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga mõjutas SKPd oluliselt 9,5 protsenti vähenenud sisemajanduse nõudlus.

Nõudluse peamiste komponentide, eratarbimiskulutuste ja kapitaliinvesteeringute, vähenemine kiirenes vastavalt -3,5 ja -6 protsendini.

Eratarbimiskulutused vähenesid enamikus kulugruppides, v.a kulutused eluasemele, tervishoiule, haridusele ja vabale ajale.

Kapitali kogumahutus põhivarasse (investeeringud miinus müük) vähenes kõige enam kodumajapidamiste sektoris, kus peamiselt vähenesid investeeringud eluasemesse.

Ettevõtete sektoris vähenes kapitali kogumahutus põhivarasse 3 protsenti, peamiselt hulgi- ja jaekaubanduse ning veonduse ja laonduse tegevusalal. Valitsemissektori kapitali kogumahutus põhivarasse kasvas aeglustuvas tempos 6 protsenti. Investeeringud olid suunatud peamiselt ehitusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles