Turunduskommentaar: Maraton – liikuva turundamise võimalus!

Anu-Mall Naarits
, Marketingi Instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu-Mall Naarits
Anu-Mall Naarits Foto: Toomas Huik

Marketingi Instituudi juht Anu-Mall Naarits julgustab sellenädalases turunduskommentaaris kasutama oma sõnumite ja väärtuste edastamiseks massispordiüritusi. Tema sõnul on siin eestlaste jaoks veel avastamata mängumaa, samas kui muu maailma suurmaratonidel on sõnumita särgi kohtamine suur haruldus.

Massispordiüritused on kasvav trend ning suurimad üritustest koguvad Eestis juba ammu tuhandeid osavõtjaid. Eelmise nädala lõpus toimunud Tallinna Sügisjooks, kus osales juba 20 000 inimese alla, seadis aga uue perspektiivi. Kuigi ka meie organisatsioonid on juba märkamas, et rahvaspordiüritused on ideaalseks kohaks oma meeskonnavaimu, väärtuste ja sõnumite turundamiseks, on veel palju võimalik ära teha.

Olen jooksuharrastajana korduvalt läbi jooksnud mitmed mitmekümnete tuhandete osalejatega maratonid, jäi seekordse Tallinna Sügisjooksu rajalt silma suur hulk kasutamata kommunikatsioonipinda. Kui meil jookseb valdav enamus ligi 80-90 protsenti tühjade särkidega ja ka raja ääres ega asfaldil ei torka silma suuri reklaame, korporatiivseid kaasaelajaid ega muud, mida võiks pidada teadlikuks partisaniturundamiseks, siis Roomas, Pariisis, Hamburgis, Amsterdamis ja mujal on maratonikohtades ilma sõnumita särgiga jooksmine suur haruldus.


Mis on siis need põhjused, miks massilisi rahvaspordiüritusi ära kasutada oma sõnumi edastamiseks? Vastu on lihtne: sa jääd meelde ja suudad mõjutada paljusid. Marton, poolmaraton ja isegi 10km jooks on paraku juba selline ala, kus märkad neid, kellest mööda jooksed, neid, kes sinust mööda jooksevad ja ka neid, kelle taga jooksed tunni või isegi mitu.

Seekordsel Tallinna Sügisjooksul jäi silma ligi kümnendik särgikandjatest, kes  midagi oma särgiga kommunikeeris. Paljudel oli selleks lihtsalt logo või firma nimi, kuid leidus ka nutikamaid, kes ei pidanud paljuks ka oma sõnumit meeldejäävamalt välja tuua. Näiteks jäi mulle meelde If kindlustuse särgireklaam: Kindlustame 1.koha! Samuti oli andekas Tere piima kiri: TIIM PIIM. Märkasin veel, et ka RIMIl olid särgitekstid seotud tervislikkusega ja et SEB Liising reklaamis oma lühinumbrit.

Loomulikult ei saa eeldada, et selline lähenemine koheselt kliendid teie juurde meelitab, kuid kui jooksjate seas oli inimesi, kes just kaalusid, kas minna nendesse ettevõtetesse tööle kandideerima või mitte, siis humoorikalt oma väärtuste näitamine on kindlasti positiivne märk.

Maailmas kasutatakse massispordi üritusi sõnumite ja väärtuste edastamiseks mitmekesiselt. Palju kohtab heategevuslikke sõnumeid, mida mittetulundus ettevõtmised aktiivselt kasutavad, ja näiteks Londoni maratonil jooksmiseks pead olemagi mõne heategevusorganisatsiooni liige või toetaja. Viimasest Rooma maratonist mäletan, et märkimisväärne hulk inimesi jooksis kellegi mälestuseks – need tundusid olema isiklikud sõnumid. Ja mõistagi – alati on oma töötajate või klientide riietamine oma firma särkidesse igale tööandjale positiivseks promoks, reklaamib see ju teie pühendumust lisaks tervisele ka meeskonnavaimule.

Teine võimalus särkide kõrval massispordi üritusi ära kasutada, on ettevõtetel ja organisatsioonidel, kes asuvad spordiürituse toimumiskoha lähedal. See on nn asukoha turundus. Kui teie restoran asub ikkagi mõnel kõrvaltänaval, kuhu muidu satutakse harva, kuid kust seekord jookseb mööda 10 000 – 20 000 inimest, siis miks mitte panna üles suured kaasaelamissildid, riietada oma töötajad samuti temaatilistesse särkidesse ja tuua nad raja kõrvale, pakkuda jooksjaile juua või mõne põneva snäki oma menüüst ja elada neile kaasa lastes neile reibast muusikat. Uskuge, jooksjad jätavad meelde kõik positiivse!
 
Olen siit-sealt kuulnud, et nii mõnigi inimene tunneb piinlikkust oma tööandja pärast ning oma tööandja reklaamsõnumiga särgiga rahva sekka ei läheks. Loodan aga, et see ei ole peamiseks põhjuseks, miks meie jooksuüritustel nii palju kommunikatsioonita rõivaid kohtab. Samas võiksid aga tööandjad, kelle töötajad küll spordivad aktiivselt, kuid ei näita huvi avalikult oma seost tööandjaga kommunikeerida, tõsiselt mõelda, kuidas tugevdada ühiseid väärtusi. Kui aga ettevõtte- või turundusjuht ei ole veel ühise vormi väljatöötamisele mõelnud, siis võik selle nüüd küll plaanidesse võtta.

Kokkuvõtvalt võikski öelda, et maratonid ja muud rahvaspordiüritused on pidu, kus inimestel on hea tuju ja kui teie sõnumid ja väärtused haakuvad selle meeleoluga, siis näidake neid julgelt. Turundage endid! Kasvõi selleks, et tugevdada oma enda töökollektiivis meeskonnavaimu. Pole vahet, kas teie särgile on kirjutatud teie isiklik sõnum või korporatiivne, igal juhul on teie väärtusi peegeldavad sõnumid spordiüritustele oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles