Maksuekspert: riigil oleks mõistlik töötukassa reservid kasutusele võtta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits.

Maksumaksjate liidu juhatuse liikme Lasse Lehise hinnangul on igati õigustatud plaan, millega laieneks riigikassale õigus hallata näiteks töötukassa reserve.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles läinud nädalal, et valitsus ei kavatse laenu võtta, kuigi riigieelarve kulud ületavad tulusid eelolevail aastail ning kulude katteks on plaanis kasutusele võtta haige- ja töötukassa reservid.

Lasse Lehise sõnul käis jutt sellest, et «teiste kassade» vaba raha haldamine antakse riigikassale.

«See on igati õigustatud, arvestades seda, kui saamatu oli töötukassa oma reservide haldamisega mõned aastad tagasi, suutes isegi raha haldavale pangale peale maksta,» selgitas Lehis.

«Loomulikult tahab iga ametnik olla suur ülemus ja ise raha käsutada, aga riigi kui terviku seisukohast on kindlasti parem, kui kõik raha on koos - saab suuremat tulu ja hoiab kokku ülekandekulusid.

Ma ei näe ka mingit probleemi selles, kui näiteks riigikassa saab teiste kassade vaba raha kasutada ja ei pea näiteks pangast arvelduskrediiti võtma.

Küsimus on vaid selles, et riik peab töötukassale ja haigekassale maksma nende raha hoiustamise eest turutingimustele vastavat intressi.

Kui see nõue on täidetud, siis pole töötukassa jaoks vahet, kas hoiustada raha välispangas või riigikassas, sama riigi kui terviku jaoks oleks see igal juhul kasulikum.»

Ta lisas, et kuna rahvusvahelise finantsstatistika kohaselt konsolideeritakse nii töötukassa kui haigekassa avaliku sektori koondeelarvesse (näiteks nn Maastrichti kriteeriumide hulka kuuluva 3-protsendise eelarvepuudujäägi  arvutamisel), siis raha hoidmine koos või lahus ei muuda selles osas enam midagi.

«Eelarveaukude lappimiseks võib pigem lugeda töötuskindlustusmaksete tõstmist, mille tulemusena see reserv tekkis, mille haldamise üle praegu vaieldakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles